nieuws

Samenspel Amsterdamse corporaties

bouwbreed Premium

amsterdam – De drie grootste Amsterdamse woningcorporaties gaan gezamenlijk zon 275 miljoen euro investeren in het opknappen van de Indische Buurt, een stadswijk in Amsterdam-Oost. De corporaties willen met het plan de verhouding huur- en koopwoningen veranderen, om de bevolkingssamenstelling zoveel mogelijk te variëren.

De Indische Buurt, gelegen naast het Muiderpoortstation, stond lang bekend als achterstandswijk, maar begint ook bij de meer vermogende Amsterdammer steeds populairder te worden. Delen van de wijk bestaan uit karakteristieke 19e-eeuwse bouw.

Maar voor potentiële kopers is er weinig in de wijk te vinden. Op dit moment is 85 procent van de woningen sociale huur, waarvan slechts enkele woningen een huur van meer dan zeshonderd euro opbrengen.

Gezamenlijk

Het is voor het eerst dat de corporaties op een dergelijk groot project gezamenlijk optrekken. Het komt op een strategisch moment. Er zit een nieuwe gemeenteraad met een wethouder (Tjeerd Herrema) die uit het stadsdeel komt, en een nieuwe deelraad. De plannen van de corporaties (Ymere, De Alliantie en Eigen Haar) zijn ambitieus. De drie bezitten nu 8.900 van de 11.500 woningen in de wijk. Het percentage sociale huurwoningen moet in 2010 zijn teruggebracht naar 70 procent. Om dat mogelijk te maken worden 800 woningen verkocht en 1400 grondig gerenoveerd. Een aantal kleinere woningen zal worden samengevoegd waardoor er uiteindelijk 1240 overblijven.

Verder willen de corporaties bijna 900 woningen slopen en daarvoor 750 nieuwe woningen in de plaats bouwen. In de wijk moet verder zo�n 2000 vierkante meter een woon-werkbestemming krijgen en 3.000 vierkante meter bedrijfsruimte voor startende ondernemers.

De corporaties stellen wel voorwaarden in hun plan: de investeringen komen er alleen als het stadsdeel Zeeburg bereid is om de komende jaren op volle kracht te investeren in de Indische Buurt. Niet alleen met geld, maar ook met visie en gedrevenheid. Zo moet volgens het plan het stadsdeel zorgen voor een goede openbare ruimte.

De nieuwe stadsdeelvoorzitter Nico Salm reageert positief op het plan van de woningbouwcorporaties. “We gaan daar zeker op in. Het is vooral goed dat ze breder kijken dan alleen de huizen en ook in de woonomgeving willen investeren. Binnenkort gaan we met ze praten over de invulling”, zegt Salm in Het Parool.

Reageer op dit artikel