nieuws

Rommelend Vinci vist tot tweemaal toe achter het net

bouwbreed

parijs – Het Franse bouwconcern Vinci loopt zowel de aankoop van Amec Spie als de exploitatie van de Eurotunnel mis. Franse bronnen weten bovendien te melden dat het bij het tweede bouwbedrijf van het land flink rommelt aan de top.

Vinci toonde enkele maanden geleden openlijk belangstelling voor Amec Spie, de in elektronische infrastructuur en onderhoud gespecialiseerde dochter van het Britse Amec die vooral in Frankrijk actief is. Amec had het bedrijf dit voorjaar in de etalage gezet omdat het zich meer wil concentreren op de kernactiviteiten zoals in de nucleaire sector.

Amec heeft nu echter gekozen voor het – eveneens Franse – investeringsbedrijf PAL, dat bereid is 1 miljard euro voor Spie neer te tellen. Amec heeft de helft van de Britse spoorwegactiviteiten naar Spie overgeheveld. Tegelijkertijd heeft het Britse concern meegedeeld te denken over een aparte beursgang van de Britse infrastructuurdivisie waarin onder meer de activiteiten rond privaat gefinancierde overheidsprojecten (PFI�s) zijn ondergebracht.

Vinci was ook al genoemd als mogelijke exploitant van de Eurotunnel. Het bouwbedrijf zat aan tafel met de Australische bank Macquarie en investeringsbedrijf Goldman Sachs tijdens de gesprekken over herfinanciering van de enorme schuldenlast van Eurotunnel. Het akkoord daarover biedt Vinci echter niet de gewenste mogelijkheden de exploitatie van de tunnel over te nemen.

Dagblad Le Figaro meldt dat de hoogste baas van Vinci, Antoine Zacharias, en topman en ceo Xavier Huillard op voet van oorlog met elkaar verkeren. De spanningen tussen beide zijn enorm en beginnen meer en meer door te dringen tot de directiekamers.

Volgens de krant kan de in juni 2005 van concurrent Eiffage overgekomen Huillard nauwelijks functioneren, omdat Zacharias ondanks de formele overdracht van de uitvoerende taken, de meeste touwtjes in handen houdt. “Huillard heeft niet eens de bevoegdheid een lagere directeur aan te stellen.” Het feit dat Vinci Amec Spie is misgelopen “heeft de verhoudingen er niet beter op gemaakt”, voegt Le Figaro er aan toe.

Reageer op dit artikel