nieuws

Ringweg krijgt viaduct over Hoendiep

bouwbreed Premium

GRONINGEN – Voor de aanleg van een viaduct over het Hoendiep zet Wagenborgen Nedlift vijf kranen in met een capaciteit van 160 tot 500 ton. Afgelopen week is een begin gemaakt met de werkzaamheden in de westelijke ringweg rond Groningen.

De eerste fase van de werkzaamheden, het plaatsen van 94 van de 189 prefab betonliggers, is succesvol verlopen. De liggers zorgen voor de eerste vier overspanningen van het viaduct. Daarmee zijn de contouren van het zuidelijk deel van het viaduct zichtbaar geworden.

Met acht trekker-dolly en trekker-semi combinaties zijn de betonbalken, van 36,5 meter lang en elk 48.000 kilo zwaar, vanaf Haitsma Beton in het Friese Kootstertille naar de bouwplaats vervoerd. Dit logistieke huzarenstukje was nodig om de toenemende verkeersdruk op de westelijke ringweg, met als grootste bottleneck de kruising met de gemeentelijke weg Hoendiep, te verminderen.

In de nieuwe situatie komt de ringweg verhoogd over het Hoendiep te liggen, de verkeerslichten ter plekke verdwijnen. De bestaande op- en afrit van de suikerfabriek blijven gehandhaafd en zullen een verbinding krijgen met het Hoendiep via een onderliggende structuur van parallelwegen.

De gemeente Groningen, de provincie en het Rijk investeren de komende jaren in de infrastructuur tientallen miljoenen om de doorstroming en de bereikbaarheid van de stad te vergroten.

Binnenkort begint Wagenborgen met de tweede fase. Het viaduct krijgt een totale lengte van 365 meter en wordt 22 meter breed. Op termijn worden alle kruisingen in de ringweg ongelijkvloers . De werkzaamheden aan de westelijke ringweg duren zeker nog tot september.

Reageer op dit artikel