nieuws

Renzo Piano brengt licht in Manhattan

bouwbreed Premium

new york – Grote werken in Manhattan liggen voor de komende jaren in handen van Renzo Piano. De Italiaanse architect levert daar zijn eerste Europese inbreng met een facelift voor de beroemde Morgan Library and Museum. Hier liggen partituren van Mozart en Beethoven en de bijbel van Gutenberg. Op 29 april opent het museum zijn […]

new york – Grote werken in Manhattan liggen voor de komende jaren in handen van Renzo Piano. De Italiaanse architect levert daar zijn eerste Europese inbreng met een facelift voor de beroemde Morgan Library and Museum.

Hier liggen partituren van Mozart en Beethoven en de bijbel van Gutenberg. Op 29 april opent het museum zijn deuren officieel.

De architect heeft een nieuwe jas van staal en glas over het oude gebouw getrokken.

Het eerste doel voor Piano lag in het maken van een overgang tussen de zeer gesloten bibliotheek en de bruisende stad er omheen. Hij heeft het geheel getransformeerd in één blok met toevoeging van een auditorium voor concerten.

Vanwege de glazen liften en met glas overkapte binnenpleinen ontstaat een andere doorzichtigheid in dit gebouw op steenworp afstand van het Empire State Building.

Piano: “New York heeft ook schitterende gebouwen maar ze komen bijna allemaal op een straat uit met een egoïstische toonzetting, zonder fluïdum met het geheel. Voor Manhattan hoop ik dat te doorbreken en de stad Europese openheid mee te geven”.

De uitvoering duurde drie jaar en kostte 106 miljoen dollar.

Reageer op dit artikel