nieuws

Referendum over truc Bonnema

bouwbreed Premium

leeuwarden – De Fries architect Abe Bonnema overleed op 9 augustus 2001. De ontwerper van het gebouw van Nationale Nederlanden in Rotterdam regeert echter flink over zijn graf heen. Hij liet in een legaat 18 miljoen euro achter voor de bouw van een nieuw Fries Museum op of aan het karakteristieke plein Zaailand in de stad. Morgen mogen 72.000 Leeuwarders in een referendum stemmen over de bouw van het museum.

De �truc� van Bonnema heeft in Leeuwarden veel discussie veroorzaakt. Bonnema kreeg tijdens zijn leven overal in Nederland van overheden de ruimte om gebouwen te ontwerpen. In Leeuwarden slaagde hij daar nooit in. Uiteindelijk ligt een kleine vijf jaar na zijn dood toch nog een kant-en-klaar plan op tafel. Inclusief het Bonnema-geld heeft de gemeente samen met vastgoedinvesteerders en het Fries Museum een plan bedacht, dat 120 miljoen euro kost. Het Zaailand zou deels worden bebouwd met het museum, kantoren, winkels en appartementen.

Het reusachtige stadsplein, een van de grootste in Nederland, is volgens burgemeester Geert Dales “een onherbergzame vlakte” en moet door de bebouwing gezelliger worden. “Er is een unieke coalitie van partijen bijeengekomen die iets met het Zaailand willen. Als dit niet gebeurt kunnen we het voor vele jaren vergeten, we moeten deze kans met beide handen aangrijpen”, zegt VVD�er Dales.

De politieke partijen in de Friese hoofdstad zijn echter sterk verdeeld. De gemeenteraad nam het plan voor de bebouwing van een deel van het Zaailand met één stem verschil aan. De politieke verdeeldheid en onzekerheid waren reden om een referendum uit te schrijven, voor de eerste maal in Leeuwarden. Het referendum wordt naar verwachting van tegenstander en prominent VVD-raadslid Wyb Feddema een farce. “Minimaal 30 procent van de stemgerechtigden moet voor of tegen het plan stemmen, wil het referendum zeggingskracht krijgen. Dat halen we niet, vrees ik, want dan moet de opkomst hoger zijn dan bij de gemeenteraadsverkiezingen”, stelt Feddema.

Mochten niet genoeg mensen tegen hebben gestemd, dan gaat de bouw van het door Hubert-Jan Henket ontworpen gebouw gewoon door. Volgend jaar begint de bouw. Eind 2009 of begin 2010 moet het plein zijn nieuwe vorm hebben. (ANP)

Reageer op dit artikel