nieuws

Polen krijgt gebrek aan bouwvakkers

bouwbreed Premium

warschau – Ondanks een werkloosheidspercentage van 18 procent, wordt het steeds moeilijker om in Polen bouwvakkers te vinden. De oorzaak ligt in de groei van de bouwsector in dat land en het grote aantal Polen dat in West-Europa aan de slag gaat.

De prognose liegt er niet om. Tot aan 2010 zal de bouwsector in Polen jaarlijks met 8 tot 10 procent groeien. Daar bovenop zal de huizensector zich mogelijk nog eens twee tot drie keer zo snel ontwikkelen. Deze voorspelling wordt ondersteund door cijfers van de GUS (het Poolse CBS) dat een groei van het aantal investeringen in de bouwmarkt registreerde van 9,8 procent over het derde kwartaal van 2005 tegenover 5,7 procent in het derde en 8,5 in het vierde kwartaal van 2004. Verder steeg de Wig-budownictwo, de bouwindex op de Poolse beurs, in 2005 met 60 procent.

Met de groei van de bouwsector neemt eveneens de vraag naar geschoold personeel toe. Het gaat dan niet alleen om bouwvakkers, maar ook om managers en personeel in de financiële dienstverlening van de bouwbedrijven. “Wat je merkt is dat de onroerendgoedmarkt en de woningbouwmarkt aantrekken. Aannemers kunnen hierdoor steeds selectiever zijn”, aldus woordvoerster Cieslak van PriceWaterhouseCoopers in Polen.

Een belangrijke factor die hierbij een rol speelt is de vraag vanuit het buitenland naar vakmensen. Countrymanager Saki van uitzendbureau Accept, dat op jaarbasis zo�n 1500 Poolse bouwvakkers naar Nederland en Engeland haalt: “De vraag naar vakarbeiders in Nederland is erg groot. Het probleem is dat het eigen personeel in Nederland de uren niet wil maken. Velen willen maar 32 uur werken en in de overgebleven uren hun eigen klussen afmaken.” Saki verwacht echter niet dat dit tot problemen zal leiden op de Poolse arbeidsmarkt: “Het Poolse personeel dat goed betaald wordt blijft over het algemeen liever in Polen bij de familie.”

Ook directeur Boer van de Nederlandse onroerendgoedontwikkelaar Providentia Invest ziet nog geen grote problemen op de Poolse markt. “Ik zie een loongroei van zo�n 3 procent. Dat is heel normaal in een markt waar de prijzen van de gebouwen met 8 procent per jaar groeien en de inflatie 2,5 tot 3 procent is.” Ook de buitenlandse vraag naar Poolse vakkrachten levert geen problemen op. “Er werken geloof ik zeshonderdduizend mensen in de sector. Als er nu zo�n tienduizend naar het buitenland gaan dan is dat nog niet schrikbarend veel. Bovendien is de factor arbeid binnen de bouwprojecten niet zo extreem groot”, aldus Boer. Directeur Van der Woude van Providentia Invest vult aan: “Als er al grote tekorten ontstaan, zullen de aannemers in Polen naar het Oosten kijken en op zoek gaan naar bouwvakkers uit de Oekraïne.” Op dit moment kunnen deze mensen nog niet legaal in Polen werken, maar de regering is bezig om op dit punt de wet aan te passen.

TABELKOP: Oorzaken voor de grote vraag in de Poolse woningbouwsector

– -1,5 miljoen Poolse gezinnen beschikken niet over een eigen woning;

– -Meer dan 30 procent van de Poolse flats moet worden gerenoveerd. Zo�n 10 procent is ongeschikt om als woning te gebruiken.

– -De koopkracht van de Polen neemt toe en daarom zoeken zij grotere flats van een beter standaard.

Dit is een quote

van 2 regels

Reageer op dit artikel