nieuws

Ongeluk met drijvende steiger in Groningen

bouwbreed

GRONINGEN – Een drijvende steiger, geplaatst op een ponton in het Verbindingskanaal bij het Groninger Museum in de stad Groningen, is maandag gekapseisd en in het water terechtgekomen. De ponton zonk daarbij naar de bodem.

Twee medewerkers van betonrenovatiebedrijf Frans Nooren uit Stadskanaal, die op de steiger aan het werk waren, ontsprongen net op tijd de dans en kwamen met de schrik vrij.

De ponton waarop de betonwerkers M. Zondag en H. Oosting hun steiger hadden gebouwd, was erg klein en bij het passeren van een boot schommelde het gevaarte steeds gevaarlijk heen en weer. De mannen waren bezig met een klus aan het Groninger Museum waarmee ze vorig jaar waren begonnen. Onder de Werkmanbrug, die het NS-hoofdstation verbindt met de Groninger binnenstad, waren ze oude kitvoegen aan het verwijderen om ze te vervangen door nieuwe kit. Door de langsvarende schepen met hun stevige golfslag ging de steiger, die van onderen was bevestigd aan de ponton, steeds schever hangen.

Veiligheidsgordels

De mannen vertrouwden het niet en vlak nadat ze besloten hadden de steiger spoorslags te verlaten, denderde de aluminium constructie in het water. Na de, voor hen, goede afloop verzuchtten ze dat ze zich gelukkig mochten prijzen dat ze de veiligheidsgordels níet om hadden. Want anders waren ze samen met de steiger in het water beland. Behalve het gevaarte verdwenen ook de gebruikte materialen van het tweetal in het water, hetgeen olievlekken op het kanaal veroorzaakte.

Dinsdag gingen de mannen van Nooren alsnog het ter plekke ondiepe water in, voorzien van hoge lieslaarzen om de steiger uit elkaar te halen om opnieuw op te kunnen bouwen. Ze gaven te kennen graag een grotere drijvende ondergrond te willen hebben om de deining te kunnen weerstaan. De Arbeidsinspectie is ingeschakeld en stelt een onderzoek in.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels