nieuws

Omzetgroei Tauw lager dan verwacht

bouwbreed

deventer – Tauw heeft door tegenvallers in België en Frankrijk minder omzetgroei behaald dan waar het ingenieursbureau vooraf op had gerekend. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Deventer onderneming.

De bedrijfsopbrengsten namen het afgelopen jaar met 2 procent toe tot 89 miljoen euro. Tauw had een groei voorzien van 3 procent.

De omzetstijging werd vooral in Nederland behaald en niet in het buitenland, zoals Tauw had verwacht. In eigen land stegen de bedrijfsopbrengsten, ondanks sterke concurrentie, met 2,5 procent tot boven de 72 miljoen euro.

In het buitenland bleef de omzetgroei beperkt tot 1 procent. Tauw moest in Frankrijk ruim een half miljoen inleveren; in België dik vier ton. Daartegenover stond dat in Duitsland een sprong voorwaarts van ruim een miljoen euro werd gemaakt door de overname van Beierse branchegenoot Lubag. In Italië en Spanje werd, volgens verwachting, een lichte autonome groei gerealiseerd.

Reorganisatie

Door de omzetdaling in Frankrijk zag Tauw zich genoodzaakt een reorganisatie door te voeren, waarbij elf arbeidsplaatsen verloren gingen. De Franse divisie sloot het jaar door de ingreep af met een “omvangrijk verlies”. Ook de nettowinst van het hele concern werd er door aangetast. Het ingenieursbureau hield onder aan de streep uiteindelijk 0,7 miljoen euro over. Dat is nog niet de helft van waar Tauw op had gerekend en bovendien een daling van 38 procent.

De Deventenaren verwachten in 2006 een omzettoename van 3 procent “over de gehele breedte van de activiteiten”. De nettowinst moet uitkomen op 1,75 miljoen.

Om de positie te versterken is besloten in de industriële en grote stedelijke centra binnen Europa meer vestigingen te openen. Bovendien is de interne samenwerking voor klanten die in meerdere landen actief zijn, verstevigd. “Zichtbare lokale aanwezigheid, gecombineerd met een effectieve uitwisseling van kennis binnen de groep, leidt tot een steeds hoger kwaliteitsniveau in onze dienstverlening. Dit zijn de pijlers onder ons beleid”, aldus Tauw in het jaarverslag.

Vorig jaar werd het 40-procentsbelang van investeerder Wadinko in Tauw overgenomen door het ingenieursbureau en de Stichting Aandelenbeheer Tauw. De stichting heeft inmiddels 100 procent van de aandelen in haar bezit.

Reageer op dit artikel