nieuws

Nederlanders krijgen voor hulp New Orleans onderscheiding

bouwbreed

den haag – Ruim twintig Nederlanders, vooral (oud-)medewerkers van Rijkswaterstaat, hebben maandag een Amerikaanse onderscheiding gekregen voor hun hulp na de verwoestende orkanen Katrina en Rita. Onder andere directeur-generaal van Rijkswaterstaat Bert Keijts en de voormalig hoofdingenieur-directeur Jan Hoogland kregen het hoge ereteken.

De Amerikaanse staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat John Paul Woodley van de United States Army Corps of Engineers (USACE) reikte de plaquettes uit. Woodley, zelf geboren in het getroffen Louisiana, zei dat Amerika en Nederland sindsdien �een hechte vriendschap delen die nog nooit zo sterk is geweest�. “Jullie brachten ons de grootste pompen die we ooit hebben gezien.”

Gerrit Bergema van transportbedrijf Van Wieren uit Emmeloord was een van de �pompenbrengers�. Hij kreeg daarom ook een Amerikaanse onderscheidingsteken. Amper een week nadat Katrina toesloeg, vlogen hij en twee anderen met drie reusachtige pompen richting New Orleans. Het eigen pompsysteem was door de storm volledig verwoest. “Op sommige plekken stond het water 6 meter hoog”, verhaalt Bergema. De Amerikanen waren dolblij met de komst van de pompen die een capaciteit hebben van �24.000 olympische zwembaden per dag�. De mannen bleven vijf weken en lieten de pompen – ongeveer twee ton euro – achter als geschenk. “Geen wisselgeld als je het vergelijkt met de door de Amerikanen verleende Marshallhulp na de Tweede Wereldoorlog”, vindt Koert van Elp van Rijkswaterstaat, die met Bergema een plaquette deelt.

Reageer op dit artikel