nieuws

Nederlanders grijpen naast Deens project

bouwbreed Premium

kopenhagen – De Nederlandse consortiumpartners Ballast Nedam en Evelop hebben geen succes gehad bij de inschrijving voor een grootschalig offshore windturbinepark in het Deense deel van de Oostzee. Het betreft de concessie op de ontwikkeling en exploitatie van het park.

De Deense rijksenergiedienst heeft de licentie toegekend aan een Zweeds/Deens consortium van de energieconcerns E.on en Dong.

De combinatie won de inschrijving op basis van de prijs voor de stroom; 6,68 cent per kilowattuur. Ballast Nedam en partner behoorde met de combinatie E.on-Dong tot de drie inschrijvers die waren overgebleven na een eerdere prekwalificatieronde. De derde inschrijvende partij stond onder leiding van het Zweedse energieconcern Vattenfall. Beide verliezers zaten hoger met de stroomprijs.

Het nieuwe turbinepark komt 3 kilometer ten westen van een reeds bestaand windmolenpark dat door E.on en Dong is ontwikkeld en wordt geëxploiteerd aan de zuidkust. Het moet in de loop van 2010 in bedrijf worden genomen.

De exploitatie heeft een looptijd van 50.000 uur bij volledige benutting van de capaciteit, wat volgens de rijksenergiedienst overeenkomt met circa 14 jaar stroomproductie. Met een beoogde capaciteit van 200 megawatt voorziet de productie in elektriciteit voor rond de 200.000 huishoudens ofwel 2 procent van het totale Deense verbruik. Het reeds bestaande buitengaats gerealiseerde park omvat 72 turbines met een capaciteit van 165 megawatt.

Reageer op dit artikel