nieuws

Nederland smeedt waterband met China

bouwbreed

sjanghai – Nederland en China halen de banden aan op het gebied van watermanagement. Komende vrijdag bekrachtigen in Sjanghai, aan het slot van een handelsmissie onder leiding van staatssecretaris Schultz (water), diverse consortia de start van talrijke projecten.

Het Haagse bureau Ferendi, specialist in vernieuwend management, duikt dieper in de Gele Rivier. In samenwerking met WL|Delft Hydraulics, Fugro en Rijkswaterstaat worden plannen uitgewerkt om het water in de 5463 kilometer lange stroom beter in de greep te krijgen.

“De Gele Rivier is een enorme uitdaging. Daarbij valt onze Rijn in het niet”, zegt Jan-Willem Tellegen van Ferendi. “In het stroomgebied worden 190 miljoen mensen bedreigd door overstromingen. Door de toepassing van nieuwe informatietechnologie zijn schaarste en overvloed beter te managen.”

Ferendi helpt de Chinezen om de watermassa�s beter te voorspellen, de gegevens te digitaliseren en effectieve waarschuwingssystemen te bouwen. “Het project is vooral te zien als een intensievering van onze al bestaande samenwerking. De werkwijze is zo interessant, omdat onze landen met dezelfde problemen zitten. De uitvoering van de ideeën ligt in handen van de Chinezen zelf.”

Uitwisselen

Ten gevolge van het project zullen komend jaar tien Nederlandse wetenschappers kennis uitwisselen met collega�s uit het Oosten. De TU Delft verwacht de komst van een groep Chinese studenten.

Ingenieursbureau Royal Haskoning concentreert zich op de Yangtze. De rivier herbergt 36,5 procent van alle drinkwater in het land. In het stroomgebied hebben 400 miljoen mensen hun thuis. De ingenieurs uit Nijmegen geven leiding aan een consortium dat zich – op uiterst actuele basis – richt op satellietgestuurd beheer van de watervoorraad. Tot de groep behoren de bedrijven Ears (Delft) en Hofung (Den Haag). Ook instituut Riza (Lelystad) en Unesco-IHE hebben hun inbreng.

DHV tekent vrijdag een overeenkomst voor de bouw van een waterzuiveringsinstallatie ten behoeve van een papierfabriek. “Ook bij ons project is de achtergrond het delen van ervaringen”, stelt Theo Henckens, internationaal projectdirecteur milieu en water. “Tijdens de handelsmissie proberen de Nederlandse bedrijven zich zo goed mogelijk te profileren. Binnen Europa zijn de bureaus uit Denemarken, Duitsland en Engeland serieuze concurrenten. De Amerikanen en Australiërs profiteren van het voordeel van hun goedkope dollar”.

Voor Nijhuis Pompen uit Winterswijk is de huidige handelsmissie te vroeg om resultaten te kunnen boeken. “Ons bedrijf is al jarenlang actief in China”, zegt verkoopleider Staring. “Het ene jaar verkopen we niets, dan weer voor 5 miljoen euro. Momenteel zijn we bezig een groot programma binnen te krijgen”.

Reageer op dit artikel