nieuws

Nederland is oase van werkgelegenheid in Europa

bouwbreed Premium

luxemburg – Nederland heeft de geringste werkloosheid in Europa. Dat blijkt uit tellingen van statistisch bureau Eurostat.

Het aantrekken van de conjunctuur heeft dit voorjaar duidelijk invloed op de werkgelegenheid. Technisch personeel is steeds lastiger te vinden. De ingenieursbureaus missen steeds meer opdrachten omdat simpelweg onvoldoende capaciteit beschikbaar is.

In het Europa van de 25 landen zakte de werkloosheid in maart van 8,9 naar 8,4 procent. In de zone waar de euro het betaalmiddel is, ligt het percentage gemiddeld nog wat lager: 8,1 procent.

Met een score van slechts vier werklozen op honderd mensen van de beroepsbevolking, is Nederland het land in Europa waar de vraag naar arbeid het grootst is. De naties die na Nederland het beste presteren zijn Ierland (4,2 procent), Denemarken (4,3 procent) en Luxemburg (4,8 procent). In de groep met een werkloosheid van tussen de 5 en 6 procent bevinden zich Groot-Brittannië, Oostenrijk, Cyprus en Estland.

België kan met zijn 8,2 procent werkloosheid lang niet tippen aan Nederland. Evenmin Duitsland (8,7 procent), Spanje (8,7 procent) en Frankrijk (9,1 procent). Ver in de achterhoede bevinden zich Slowakije en Polen. De beide voormalige Oostbloklanden hebben vier keer zo veel werklozen als Nederland.

In Europa is 1 op de 5 personen die de leeftijd van 25 jaar nog niet hebben bereikt werkloos. Andermaal is Nederland een positieve uitschieter. Aan de score van 6,8 procent kan geen enkel Europees land tippen. Een jaar geleden bedroeg de werkloosheid onder jongeren in Nederland nog 8,7 procent. Slechts Denemarken (8,4 procent) en Ierland (8,8 procent) komen wat de jongerenwerkloosheid enigszins in de buurt van het gunstige Nederlandse beeld. Het slechtst steken Polen en Slowakije af. In die landen is 1 op de 3 jongeren zonder baan.

Van de beroepsbevolking zit bij de Nederlandse 25-plussers slechts 3,5 procent zonder werk. Een jaar geleden was het aandeel 4,2 procent. In de twee landen met de grootste arbeidsproblemen (Polen en Slowakije) zijn de 25-plussers relatief vaak aan de slag: 1 op de 14 zoekt een baan.

Reageer op dit artikel