nieuws

Nader onderzoek naar oorzaak lek in spoortunnel

bouwbreed

kollumerzwaag – ProRail heeft ingenieursbureau Geo Delft opdracht gegeven onderzoek te verrichten naar de oorzaak van de steeds terugkerende wateroverlast in een tunnel onder de spoorweg Leeuwarden-Groningen.

De tunnel ligt ten zuiden van Kollumerzwaag en is gebouwd in 1999 in het kader van de spoorverdubbeling Leeuwarden-Groningen. Voorwaarde voor toestemming van de gemeente Kollumerland voor het verdubbelen van het spoor was dat het veiligheidsniveau van de spoorlijn gelijk zou blijven. Daarom is er destijds voor gekozen de overweg ter plaatse te vervangen door een onderdoorgang.

Reeds vanaf het begin is sprake van overmatige wateroverlast in de tunnel. Om deze te verhelpen zijn diverse reparatiemethodieken toegepast, waaronder een injectiemortel en drainage. Deze hebben tot op heden echter geen verbeteringen opgeleverd.

Geo Delft gaat in samenwerking met de Technische Universiteit van Delft een nader onderzoek verrichten. Het behelst een review van alle fasen van het bouwproces: ontwerp, bouw- en constructiemethode, grondonderzoek, zettingen en dergelijke.

ProRail wacht op dit moment het onderzoek van Geo Delft af. De woordvoerder van ProRail kon niet zeggen of en wanneer de onderzoeksresultaten openbaar worden gemaakt.

Reageer op dit artikel