nieuws

Naaldscherpe waterstraal verwijdert belijning

bouwbreed

amsterdam – Met naaldscherpe waterstralen en onder een druk van 2757 bar spuit de Stripe Hog asfalt en beton schoon. De spuit kan worden ingezet om bijvoorbeeld foutief aangebrachte belijningen weg te halen of een wegdek schoon te maken. De machine van Waterblasting Technologies uit het Amerikaanse Stuart laat een nagenoeg droog oppervlak achter.

Waterblasting monteert het systeem op vrachtwagenonderstellen van onder meer Volvo, MAN en Scania. De spuitmond van de Stripe Hog is gemonteerd op een hydraulisch beweegbare arm aan de truck of aan de tractor die voor de truck uitrijdt. De bestuurder bedient de spuitmond via een joystick. Een zuiger neemt het losgespoten materiaal op. Waterblasting biedt deze Smart Vac ook los aan in de vorm van een aanhanger. In dat geval wordt de spuit gebruikt samen met andere reinigingssystemen.

De Stripe Hog kan elk markeringsmateriaal van alle soorten wegdek verwijderen zonder het oppervlak te beschadigen, garandeert Waterblasting.

In een proefproject verwijderde het systeem in een kleine 20 minuten een ruim 15 centimeter brede streep van van zo�n 1,2 kilometer lang. De lijn van thermoplastisch materiaal was een dag tevoren aangebracht. De uiteindelijke snelheid hangt volgens de fabrikant evenwel af van de materialen en de omstandigheden. De machine kan ook een wegdek voorbereiden op het aanbrengen van markeringen.

De fabrikant biedt de spuit/zuigmond aan in vijf variaties waarvan de kleinste 203 en de grootste 711 millimeter lang is.

De Stripe Hog blaast met naalddunne waterstralen het markeringsmateriaal uit de kleinste poriën. Op dezelfde manier verwijdert het systeem alle mogelijke vervuiling van het wegdek. Het mengsel van materiaal en water komt in een tank met een inhoud van ruim 6000 liter. Afhankelijk van de uitvoering verbruikt de spuitmond 27 of 54 liter water per minuut. Direct na het losmaken wordt vrijwel al het materiaal met water en al opgezogen zodat een nagenoeg droog wegdek achterblijft. De machinist ziet dan meteen of de Stripe Hog het wegdek naar behoren schoonmaakt. Gaandeweg kan de hij de rijsnelheid aanpassen aan het reinigingstempo.

De machine is ingericht voor eenmansbediening. Voor krappe locaties waar de truck niet uit de voeten kan bedacht Waterblasting de tweemansconstructie met de tractor.

Tussen de truck en de tractor zit zo�n 15 meter aan slangen. Een draaiarm houdt de slangen van de grond.

Reageer op dit artikel