nieuws

Multi Vastgoed en PCM in conflict

bouwbreed

amsterdam – Multi Vastgoed hoopt dat PCM Uitgevers alsnog besluit tot bouw van een nieuw kantoor in Amsterdam-Oost. Zo is gisteren verklaard tijdens een kort geding. Beide partijen hebben twee weken de tijd om tot een vergelijk over het nieuwbouwproject te komen.

“PCM heeft zijn huisvestingsplannen ingrijpend gewijzigd. De uitgever wil niet tot huur van het nieuwe kantoorgebouw overgaan. Daardoor komt het project op losse schroeven te staan en lijdt Multi Vastgoed een schade van 18,5 miljoen euro,” aldus de ontwikkelaar in een schriftelijke verklaring. Multi Vastgoed is een juridische procedure begonnen om deze schade vergoed te krijgen. Vanwege onzekerheid over de financiële positie van de uitgever is alvast beslaggelegd op tegoeden van het bedrijf.

Het conflict draait om de afname van 20.000 vierkante meter kantoorruimte in het door Rem Koolhaas te ontwerpen gebouw in het Wibautplantsoen. Na de verhuizing krijgt Multi Vastgoed de oude redactiegebouwen aan de Wibautstraat in handen. Daarover werd vorig jaar een overeenkomst gesloten, maar PCM heeft inmiddels andere plannen.

De krantenredacties nemen voor vijf jaar hun intrek in een kantoorgebouw van Heijmans op het Oostenburgereiland. PCM heeft een optie op een huurcontract tot het jaar 2021.

Lukt de voorzetting van het bouwproject niet, dan zal PCM de door Multi Vastgoed te lijden schade moeten vergoeden. De nieuwbouw aan de Wibautstraat is onderdeel van een groots plan om deze plek – voor veel Amsterdammers de lelijkste straat in de stad – meer allure te geven. Behalve een opvallend kantoor worden er in het gebied door woningcorporatie Het Oosten samen met AM en IBC/Heijmans 350 nieuwe woningen gebouwd. Daarvoor worden zowel verouderde sociale huurwoningen aan de Plantanenweg als het huidige gebouw van dagblad Trouw gesloopt.

Verlies van het Wibautplantsoen wordt gecompenseerd met de aanleg van een nieuw plantsoen bovenop het dak van een ondergrondse parkeergarage.

Start bouw van de kantoortoren is volgens stadsdeel Oost/Watergraafsmeer nog voorzien voor volgend najaar. Gevolgd door de eerste woningbouw winter 2009.Of die planning wordt gehaald, is afhankelijk van wijziging van het bestemmingsplan.

In het stadsdeel leven grote bezwaren tegen de omvang van het project, inclusief de sloop van goedkope huurwoningen.

Reageer op dit artikel