nieuws

Mourik weet groei verder op te voeren

bouwbreed Premium

groot-ammers – Mourik heeft voor het derde opeenvolgende jaar de bedrijfsopbrengsten met een kleine 10 procent opgevoerd. Het concern dankt de groei met name aan de bouwdivisie, die 50 procent meer omzet boekte.

De totale omzet van de aannemer uit Groot-Ammers steeg in 2005 tot 328 miljoen euro.

De bouwtak was goed voor 45 miljoen euro, 15 miljoen meer dan het jaar ervoor. Ook de grootste divisie van het bedrijf, industriële services, maakte een flinke sprong voorwaarts: de omzet klom met ruim 25 procent naar 148 miljoen euro.

De wegenbouwtak moest daarentegen 20 miljoen euro aan omzet inleveren en kwam uit op 71 miljoen euro. De internationale poot van Mourik bleef hangen op een omzet van 59 miljoen euro, evenveel als in 2004.

Bestuursvoorzitter Cees Mourik sprak een jaar geleden nog de verwachting uit dat zijn onderneming in 2005 pas op de plaats zou maken, vanwege de economische terugval. De topman zegt dan ook “verheugd” te zijn over “de behoorlijke groei” die het concern toch heeft doorgemaakt. “De in het budget voor 2005 gestelde operationele en financiële doelstellingen zijn ruimschoots gehaald”, schrijft hij in het jaarverslag.

Behalve de omzet, nam ook de nettowinst toe, met bijna 28 procent tot 9,7 miljoen euro. De winstmarge steeg van 2,5 naar 2,9 procent. Alle bedrijfsonderdelen wisten het jaar af te sluiten met een positief resultaat.

Dit jaar rekent Mourik niet op omzetgroei omdat er minder grote projecten aflopen. “De winst kan echter als gevolg van een verbetering van de marges in de wegenbouw en bouw wel stijgen”, aldus de bestuursvoorzitter. Tevreden stemt hem “de inhaalslag en vele investeringen door Rijkswaterstaat in de wegenbouw” en “het tekort aan raffinagecapaciteit, waardoor onze klanten maximaal onderhoud verlangen”.

De orderportefeuille is volgens Mourik goed. Zorgen zijn er echter over het dreigende tekort aan personeel. “Extra aandacht zal nodig zijn om de juiste mensen te werven.”

Andere schakels

Mourik kondigt in het jaarverslag aan dat serieus wordt bestudeerd hoe de onderneming een positie kan innemen in andere schakels van de bouwketen. “Onze activiteiten concentreerden zich oorspronkelijk in de uitvoerende schakel”, aldus de topman. “Nu leeft bij opdrachtgevers de wens dat wij ook in de ontwerp-, en tekenfase, de fase van planning en organisatie, langdurig onderhoud een rol vervullen.”

Ervaring doet Mourik op dat vlak momenteel op met de verbreding van de rondweg Den Bosch. Samen met KWS en Van Hattum en Blankevoort draagt het bedrijf zorg voor het ontwerp, de bouw en het onderhoud tot en met 2017 van de weg.

Reageer op dit artikel