nieuws

Montalift 193 S bouwt zichzelf in tien minuten op en af

bouwbreed

beverwijk – Geschikt voor grotere verbouwingen en de nieuwbouw van woningen. Dat vindt Monta-Rent Bouwlogistiek uit Beverwijk van zijn Montalift 193 S. Deze 10 tonmeter torenkraan staat op een enkelassige aanhanger en bouwt zichzelf in tien minuten automatisch op en af.

De nieuwe snelmontagekraan spaart op manuren en verlicht de arbeid, belooft Monta-Rent. Ook de organisatie op de bouwlocatie en het prefab kunnen plaatsen van bijvoorbeeld dakkapellen spelen hierbij een rol. De investering wordt terugverdiend doordat er in een korter tijdsbestek meer werk verzet kan worden met minder personeel. De mobiliteit en manoeuvreerbaarheid van de kraan zijn daarbij heel belangrijk. De Montalift 193 S is om die reden op een onderstel met een enkele as gemonteerd. Afhankelijk van het trekkende voertuig wordt de aanhangwagen geleverd met lucht- of hydraulische remmen, bladvering en verkeersverlichting voor 12 of 24 volt. Met deze uitrusting kan de kraan met snelheden tot 25 km/uur achter een landbouwtrekker, verreiker of vrachtwagen worden getransporteerd.

Na het afstempelen van de kraan kan begonnen worden met de automatische montage. De kraan wordt bediend met twee joysticks op de radiografische afstandsbediening. Voor de voeding van de kraan volstaat een woningaansluiting van 220 volt/16 ampère. Een krachtstroom-aansluiting is ook mogelijk door de mono/driefase-uitvoering. Frequentieregelaars op de elektromotoren maken alle kraanbewegingen traploos regelbaar. In de transportstand meet de kraan een lengte van 11,2 meter, een hoogte van 3,5 meter en een breedte van 2,5 meter.

De horizontale giek biedt 22 meter lengte en komt tot 15 meter hijshoogte. Andere opstelconfiguraties zijn de teruggeklapte halve giek en de opgetopte giekstand met een maximale hijshoogte van 17,8 meter. De kraan hijst de maximaal 1200 kilo tot een vlucht van 8,3 meter; op de grootste vlucht van 21,6 meter heft de kraan nog 400 kilo. Hiermee blijft de Montalift 193 S binnen de 10 tonmeter lastmomentbegrenzing en is voor de bediening geen hijsbewijs nodig. Het contragewicht is aangepast aan de beperkte opstelruimte in een bestaande woonomgeving; met een draaicirkel van 4,2 meter komt het niet buiten de stempelbasis van 3,1 meter in het vierkant.

Reageer op dit artikel