nieuws

Modulair aluminium platform als fundament drijvende woning Zelfvoorzienend drijvend platform

bouwbreed

almelo – Aqua Life heeft een modulair platform voor drijvende woningen bedacht dat in de kern bestaat uit een aluminium frame en eps-blokken die de holle ruimten in het frame opvullen. Daarmee is deze constructie een alternatief voor de huidige betoncaissons.

Hoewel aluminium een duur bouwmateriaal is, belooft directeur Jelle Vedder van Aqua Life dat de kostprijs voor het maken van een dergelijk platform vergelijkbaar is met die van een betonplatform. “Vanwege de ver doorgevoerde standaardisatie en prefabricage kunnen we de factor arbeid beperkt houden”, verklaart Vedder.

Daar komt bij dat op het gebruik van aluminium wordt bespaard door de holle ruimten in het frame op te vullen met eps-blokken die wel worden bekleed met aluminium.

Voor het fabriceren van fundatieplatforms voor drijvende woningen is aluminium een nieuw materiaal. Behalve dat Aqua Life het mooi vindt, laat het gebruik ervan zich volgens Vedder makkelijk standaardiseren en prefabriceren. De Almelose onderneming wil graag een op maat gemaakt en relatief licht fundatieplatform maken dat snel is te produceren en makkelijk is uit te breiden.

Het eerste prototype is inmiddels in Volendam te water gelaten, waar het dienst gaat doen als infocentrum voor dit type waterwoningconstructie. Het platform van 90 vierkante meter is vanuit het bedrijf Voskamp Aluminium uit Almelo in delen op de dieplader naar Volendam getransporteerd.

Voor de drijvende platforms wordt een frame van standaard aluminium profielen ontwikkeld. Het frame gaat uit van een standaard module van 4 vierkante meter dat gemakkelijk kan worden uitgebreid met aluminium profielen. Er wordt dus een fundatie op maat gemaakt.

“Door het repeterende element van bouwen wordt het productieproces sterk vereenvoudigd”, licht Vedder toe. In theorie is het zelfs mogelijk dat waterwoningen worden gebouwd op platforms met een omvang van 400 vierkante kilometer. Eén eiland kan aan een ander worden gekoppeld met speciale koppelstukken, waardoor een reeks van platforms ontstaat. In principe kunnen op deze manier vele waterwoningen bij elkaar worden gegroepeerd. “Het is uiteindelijk de bedoeling dat een totale wijk ontstaat van drijvende waterwoningen, maar dit is voorlopig nog toekomstmuziek”, zegt Vedder.

Ballasttanks

TNO heeft het platform uitvoerig getest op stijfheid, opdrijving en statische dynamica. De stabiliteitstesten bevinden zich in een afrondende fase.

Het platform is vele malen lichter dan een drijvend betoncaisson. De stabiliteit van het platform is een belangrijk gegeven. Op vier hoeken van het platform is een ballasttank aangebracht. Zodra een balansverstoring optreedt wordt via een pompsysteem in het eiland water overgepompt van de ene naar de andere tank. De pomp registreert deze balansstoornis automatisch en zorgt dat het eiland weer perfect in evenwicht komt. “Dit komt alleen voor bij verplaatsing van grote mensenmassa�s of van de gehele inventaris. Maximaal 5 seconden is dan sprake van een balansverstoring. De bewoners ondervinden daar eigenlijk geen hinder van”, stelt Vedder.

Het eiland heeft in het water een diepgang van circa 1 meter. De bovenkant van het frame wordt afgewerkt met een folie waaroverheen een deklaag van beton komt. De dikte van deze betonvloer is afhankelijk van het gewicht van de bovenbouw. Aqua Life bouwt in eerste instantie in houtskelet, maar in principe zijn alle bouwmethoden en -materialen mogelijk. De aannemer legt het fundatieplatform aan in opdracht van Aqua Life.

De fundatieplatforms die Aqua Life voor drijvende woningen op de markt brengt zijn voor een groot deel zelfvoorzienend. Zo beschikt het woonsysteem over een eigen riolering door middel van een natuurlijke IBA die in het eiland is ondergebracht in een technische ruimte. Deze unit meet 2 bij 2 meter. Het inbouwsysteem reinigt �zwart� en �grijs� afvalwater tot circa 95 procent, waarna het wordt geloosd op het oppervlaktewater. Ook kan het eiland beschikken over een eigen energievoorziening, waarvan een zonneboiler, een fluisteraggregaat en oplaadbare accu�s deel uitmaken.

Reageer op dit artikel