nieuws

Materieeldieven teisteren Brabantse bouwers

bouwbreed Premium

deurne – De afgelopen weken werd de provincie Noord-Brabant getroffen door een reeks diefstallen van bouwmaterieel. Afgelopen weekeinde was het opnieuw raak: in Deurne werden twee Caterpillar M318 en M316 graafmachines van een bouwterrein gestolen.

De getroffen aannemer Jan Aarts had een van de machines in eigendom en de tweede gehuurd. Hij voert samen met zijn zoon werkzaamheden uit voor de bouw van wildduikers onder de N270 tussen Deurne en Helmond. Aarts denkt dat de graafmachines al vrijdagavond weggehaald moeten zijn. “We hebben ze vrijdagmiddag weggezet. Maandagochtend stonden ze er niet meer. Volgens getuigen waren de apparaten al op zaterdag verdwenen. Ze hebben de hekken aan twee kanten opengezet. De ene is in de richting Deurne gereden, de ander richting Helmond.” Het is onduidelijk of de machines gewoon weggereden zijn, of op een dieplader of vrachtwagen zijn geladen. De graafmachines, 19 ton zwaar, rijden met een snelheid van ongeveer 30 kilometer per uur.

Het is de zoveelste diefstal in een reeks in de regio Brabant. Vorige maand berichtte Cobouw al over een diefstal van een Bemog-kraanwagen, die werd teruggevonden in de Amsterdamse haven. T. van der Kamp van recherchebureau Tracer: “In de afgelopen week zijn er al vijf gevallen geweest. Het kan haast niet anders of er is een zeer professionele bende aan het werk.”

De bende moet wel hulp krijgen van professionele chauffeurs. “Je moet ze wel kunnen besturen. Zo�n machine rij je niet even weg.”

Startonderbreking

Volgens van der Kamp zijn de graafmachines wel voorzien van startonderbreking, maar dat heeft niet geholpen. “Het probleem is dat ze ze toch wel kunnen weghalen. Maar vindt ze maar eens terug. Het enige apparaat dat de afgelopen tijd is achterhaald, was een shovel die was voorzien van tracking and tracing-technologie. Die hebben we kunnen peilen. Hij stond in een vrachtwagen, al klaar om te worden weggereden.”

De politie Brabant Zuid-Oost heeft de Deurnse zaak in behandeling, en kan geen mededelingen doen over het onderzoek. Op de vraag of er een bende actief is kan de woordvoerder ook geen antwoord geven.

Aarts moet alle zeilen bijzetten om het werk op tijd af te krijgen. “We hebben inmiddels een nieuwe machine gehuurd en nog een andere van het bedrijf ingezet”. De M318 was vijf jaar oud en kost nieuw zo�n 160.000 euro. “We zijn natuurlijk verzekerd, maar ik hoop dat ze worden teruggevonden. Het is toch je eigen machine. Daar heb ik meer aan dan aan die centen.”

Reageer op dit artikel