nieuws

Luie Brit legt het af tegen Pool

bouwbreed Premium

york – Britse werkgevers hebben liever een werknemer uit één van de Oost-Europese EU-landen dan een landgenoot. De nieuwe EU-collegas werken hard voor minder geld, de Britten daarentegen zijn lui en te duur. Dat blijkt uit een onderzoek van de Joseph Rowntree Foundation onder Britse werkgevers en werknemers uit nieuwe EU-landen in de bouw, de landbouw en de horeca.

De stichting voor sociaal onderzoek ondervroeg naast 500 Britse werkgevers ook 600 werknemers uit Polen, Slowakije, Litouwen en Tsjechië. De JRF concludeert dat 75 procent van de werkgevers vindt dat de EU-uitbreiding goed is geweest voor het bedrijfsleven. Werknemers uit de toetredingslanden �zijn bereid banen te vervullen met arbeidsvoorwaarden die Britten niet meer accepteren�. Bovendien vinden goedopgeleide en ervaren werknemers uit Oost-Europa het geen probleem om slecht betaalde lagere baantjes te accepteren. “Ik heb hier doktoren die op de ladder staan te schilderen”, vertelde een bouwwerkgever de onderzoekers. In de bouw werken echter wel veel meer mensen in beter opgeleide banen als timmerman of elektricien.

“Werkgevers waarderen de werkhouding en de betrouwbaarheid van de migranten tegenover de vaak moeilijk doende en luie Britten”, stelt de stichting. Veel bedrijven zijn echter wel bereid de regels soepeltjes toe te passen. Zo laten ze deze groep werknemers vaak langer werken dan wettelijk is toegestaan, betalen ze hen minder dan het gemiddelde – soms minder dan het minimumloon – of geven ze niet alle vakantiedagen. Over de hele linie is minder dan eenderde van deze groep werknemers verzekerd voor ziekengeld of arbeidsongeschiktheid.

Werkers uit de nieuwe EU-landen hebben vrij toegang tot de Britse arbeidsmarkt maar moeten zich wel laten registreren. Tussen mei 2004 en december 2005 zijn 345.000 werknemers in het Worker Registration Scheme opgenomen. Zo�n dertig procent van hen werkte ook al voor de toetreding in Groot-Brittannië maar vaak op een studentenvisum. Vooral deze groep is minder afhankelijk geworden van een werkgever en verandert daarom makkelijker van baan.

Reageer op dit artikel