nieuws

Lean sinds 1799

bouwbreed

Steeds meer bouwbedrijven in de bouwbranche laten zich inspireren door de filosofie die bedrijven probeert te genezen van de ziekte die verspilling heet. Kortweg Lean, dat staat voor slanke productie. Toyota, Dell, Ikea, en zelfs Mc Donalds worden erbij gehaald als het over Lean gaat. Volgens meerdere bronnen vindt de productiemethode zijn oorsprong in 1799 […]

Steeds meer bouwbedrijven in de bouwbranche laten zich inspireren door de filosofie die bedrijven probeert te genezen van de ziekte die verspilling heet. Kortweg Lean, dat staat voor slanke productie. Toyota, Dell, Ikea, en zelfs Mc Donalds worden erbij gehaald als het over Lean gaat. Volgens meerdere bronnen vindt de productiemethode zijn oorsprong in 1799 toen de Amerikaan Eli Whitney de revolutionaire katoenzuiveringsmachine op de markt bracht. Elk onderdeel van deze machine is gestandaardiseerd.

Vandaag de dag telt Nederland tientallen adviesbureaus die de Lean-visie aan de man te brengen. Met congressen over de hele wereld van Brazilië tot in Delft wordt een steeds groter publiek bereikt. Volgens een Amerikaans onderzoek uit begin jaren negentig legt Lean de bouwsector geen windeieren: doorlooptijden zouden worden verkort met 64 procent, met een oplevering van nul fouten en de productiviteit zou met 67 procent omhoog kunnen.

“In de bouw zijn zoveel kansen”, meent Arend van Randen van Arpa Intrabouw. Het softwarebedrijf verzorgt sinds korte tijd Lean-excursies en -cursussen en begeleidt bedrijven die met Lean willen gaan werken. “De aanmeldingen komen spontaan binnen.”

Volgens Van Randen is de bouw te ver doorontwikkeld. “Op een project zitten dertig onderaannemers. Elk gebouw wordt bijna volledig gebouwd door midden- en kleinbedrijven.” Vooral op het gebied van samenwerking ziet hij kansen. In een praktijkproject verwezenlijkte hij een 20 procent strakkere planning.”

Twee deelnemers over de Lean-excursie

l -Ronnie Eijsink, Nijhuis Bouw, bouwprocesontwikkeling

“De excursie sluit goed aan bij waar wij al zeven jaar mee bezig zijn. Het optimaliseren van het voorbereidingsproces. Tijdens de excursie heb ik vooral geleerd om de focus te houden op het verkorten van de doorlooptijd. Daar had ik nooit zo bewust bij stilgestaan. Wij streven vooral naar een duurzame relatie met toeleveranciers.”

l -Henny Groeneweg, directeur Valk Interieurbouw

“De dag na de excursie heb ik direct mijn bureau opgeruimd. Nee, wij zijn niet van plan om te werken volgens Burggraaff. Wij willen niet alles kunnen. Vooral van Scania was ik onder indruk. Voor ons was Lean niet nieuw, maar het was wel verstandig om onze visie weer eens te toetsen. Ik kreeg een bevestiging dat wij op de juiste weg zitten. Verandering is het enige dat bij ons continu is.”

Reageer op dit artikel