nieuws

Kunsttrap dicht na valpartij

bouwbreed Premium

otterlo – Het Museum Kröller-Müller houdt het kunstwerk Kijk Uit Attention, na een valpartij, gesloten voor publiek. De 80 meter lange trap van kunstenaar Krijn Giezen stond eerder al ter discussie, omdat hij niet aan de veiligheidsvoorschriften voor trappen in het Bouwbesluit voldoet.

Een 17-jarige scholier viel woensdagmiddag op 20 meter hoogte van de trap af. Hij belandde met hoofd- en nekletsel op de intensive care. De oorzaak van het ongeval is nog niet duidelijk. De weersomstandigheden waren, zonder regen en met windkracht 4, niet ongewoon.

De in augustus 2005 geopende trap telt 270 aaneengesloten treden die een hoogte van 52 meter overbruggen. Hij begint in het laagste punt van de Beeldentuin. Met een hellingshoek van 31 graden is het een zogeheten �luie� trap. De eerste 155 treden zijn van beton en niet voorzien van armleuningen. Daarna gaat de trap met een staalconstructie, voorzien van 120 houten treden en armleuningen, de lucht in. Tot 17 meter boven de bomen van de Franse Berg, het hoogste punt van nationaal park De Hoge Veluwe.

Het Bouwbesluit schrijft voor dat trappen hoger dan 400 centimeter, elke vier meter moeten worden onderbroken door een bordes van minimaal 80 bij 80 centimeter. Maar de kunstenaar vond bordessen onacceptabel voor het ontwerp.

Bouwvergunning

De gemeente Ede verleende toch een bouwvergunning voor het kunstwerk. De trap is strikt genomen namelijk geen trap, omdat hij niet leidt naar een �niveau�, zoals omschreven in het Bouwbesluit. De trap eindigt namelijk in de lucht met een glazen wand.

“Wij moesten de vergunning wel verlenen omdat het een kunstwerk betrof”, aldus Wilke Dekker, wethouder voor de gemeente Ede. “Wij hebben het museum wel uitdrukkelijk op hun verantwoordelijkheid gewezen en om een veiligheidsprotocol gevraagd.”

Dat bestond onder andere uit het plaatsen van een waarschuwingsbord, cameratoezicht en het sluiten van de trap bij zware regen, harde wind, onweer, vorst of sneeuwval. Dekker: “Twee maanden geleden bracht ik zelf een bezoek aan de trap. Omdat ik hem toch gevaarlijk vond ogen, heb ik nog een keer aandacht gevraagd voor de veiligheid. We hebben toen gecontroleerd of alle voorgestelde maatregelen ook daadwerkelijk waren genomen.”

De woordvoerder van het museum, Wanda Vermeulen, laat weten dat de trap dicht blijft in afwachting van een onderzoek door een externe veiligheidsdeskundige. Afhankelijk van het advies van de expert in valbeveiligingen zal het museum besluiten over aanvullende veiligheidsmaatregelen.

Het kunstwerk kostte 575.000 euro. Sinds de opening beklommen vermoedelijk ongeveer 60.000 museumbezoekers de bloedstollende trap.

Reageer op dit artikel