nieuws

Keuring van hijskraan deugt niet

bouwbreed Premium

den haag – De keuring van hijskranen moet veel beter. De zeven instellingen die de daarbij behorende certificaten afgeven, keuren nu te verschillend. Dit levert risicos op voor de veiligheid van de kranen en de bestuurders.

Dat staat in het gisteren verschenen rapport �Controle in concurrentie� van de Inspectie voor Werk en Inkomen (IWI). Uit het onderzoek van de dienst blijkt dat een aantal keuringsinstellingen voor hijskranen te verschillend keurt. De IWI stelde dit vast door zes gebreken in twee hijskranen aan te brengen. Geen enkele instelling vond alle gebreken aan het hefmateriaal. “Dit levert risico�s op voor de veiligheid”, aldus een woordvoerder van de IWI.

Makkelijker

De keuringsinstellingen voor hijskranen controleren niet alleen slecht, de ene keurder verleent eigenaren veel gemakkelijker een certificaat over de veiligheid dan de andere, aldus de IWI.

Twee instellingen deden het zelfs zo slecht dat ze een jaar de tijd krijgen om verbeteringen door te voeren. Volgens het ministerie van Sociale Zaken missen ze nu de deskundigheid in het opsporen van technische gebreken. Als ze daar niks aan doen, wordt hun aanwijzing om certificaten te mogen geven ingetrokken. Ook de andere keuringsinstellingen worden de komende periode op de voet gevolgd of de kwaliteit verbetert, zo waarschuwt staatssecretaris Van Hoof (sociale zaken).

Er zijn – sinds in 1997 de markt is geliberaliseerd – in totaal zeven instellingen voor de kraankeuringen. Die moeten met elkaar concurreren om de keuringsopdrachten. Jaarlijks worden er 2200 hijskranen gecontroleerd op defecte onderdelen.

Er is niet alleen wat mis met de onsamenhangende keuringen. Uit het onderzoek van de IWI blijkt dat eigenaren van de kranen de gerapporteerde mankementen naar aanleiding van de keuring niet altijd even serieus nemen. Zo maakt een kwart van de kraaneigenaren alsnog gebruik van de kraan – met gebreken – zonder dat die gecertificeerd is. Een enorm kwalijke zaak, vindt de IWI. “Het helpt wel als keuringsinstellingen een rappel sturen naar de eigenaar, maar dat is niet verplicht en niet alle instellingen doen dat”, aldus de woordvoerder. De inspectiedienst zegt dat eigenaren van hefmateriaal de verantwoordelijkheid hebben om de kranen eens per anderhalf of twee jaar te laten controleren.

Staatssecretaris Van Hoof neemt maatregelen om de keuringen te verbeteren. Hij wil dat de keurders onderling duidelijke keuringscriteria uitwerken. Ook moeten zij van de staatssecretaris vastleggen in welke gevallen een herkeuring nodig is. Van Hoof dreigt de certificaten van keurders in te trekken als zij hun prestaties niet verbeteren.

Volgens de woordvoerder van de IWI heeft de inspectiedienst niet onderzocht of de slechte keuringen tot ongelukken hebben geleid. De inspectie nam ook keuringsinstellingen voor liften onder de loep. Zij krijgen wel een goede beoordeling.

Reageer op dit artikel