nieuws

Inruiloperatie van eerste windmolens

bouwbreed Premium

den haag – Windmolens worden al vervangen terwijl ze technisch nog lang niet zijn afgeschreven. Reden is de kwaliteit van nieuwe molens. “Die is enorm toegenomen”, weet directeur Mathieu Kortenoever van windparkontwikkelaar E-Connection uit Bunnik.

“De eerste moderne windmolens kun je inmiddels vergelijken met een T-Ford”, beschrijft hij het snel gegroeide oldtimergehalte ervan. De nieuwe modellen werken efficiënter en leveren, ook door hun grootte, veel meer elektriciteit, terwijl ze een stuk minder onderhoud vergen.

Dat maakt vervanging economisch interessant, verklaart de directeur de vernieuwingsoperatie zoals die bijvoorbeeld wordt uitgevoerd rond de Zeeuwse stormvloedkering. Daar verdwijnen dertien bestaande relatief kleine molens en verrijzen acht nieuwe uit de kluiten gewassen exemplaren van elk 3 megawatt.

Op het voormalige werkeiland Neeltje Jans worden de acht molens uit 1993, met elk een vermogen van 250 kilowatt, vervangen door drie nieuwe. Verder worden aan de zuidkant van dit eilandje – bij de Roompotsluis, – nog twee grote molens gebouwd, waarmee een nieuw park(je) ontstaat. En bij de oprit van de kering op de Noord-Beveland maken vijf molens uit 1997, met vermogens van 225 megawatt, plaats voor drie nieuwe reuzen.

Exploitanten

De werkzaamheden worden onder de hoede van E-Connection uitgevoerd voor de exploitanten van de verschillende parken. Dat zijn op Neeltje Jans Windpark Neeltje Jans BV en Windpark Roompotsluis BV en op Noord-Beveland Windpark Zeeland BV.

In voorbereiding is nog de vernieuwing van het windpark uit 1993 op de Roggenplaat, een eilandje gelegen tussen Neeltje Jans en Schouwen-Duiveland. De opbrengst kan ook daar flink omhoog, als de twaalf huidige molens, die samen staan voor 4,8 megawatt, worden verruild voor vier driemegawatters.

Kortenoever over de grote inruiloperatie die gaande is: “Het gebeurt op locaties in Friesland, Noord-Holland en Zeeland, maar niet overal.” Een remmende factor zijn volgens hem gemeenten die niet willen meewerken aan de vervanging van kleine molens voor veel grotere. Op hem rust de taak mogelijke koudwatervrees weg te nemen, bijvoorbeeld door te wijzen op de betere aerodynamische eigenschappen die leiden tot een lager geluidsniveau.

Reageer op dit artikel