nieuws

Indoor Clean Pole reinigt glas volgens Arbo-wet

bouwbreed

amsterdam – Glas onderhouden zonder overlast en conform de Arbowet. Baudoin ontwikkelde voor het reinigen van kantoorramen de Indoor Clean Pole. De glas- en gevelreinigingsspecialist uit Waalwijk studeert momenteel op varianten om bijvoorbeeld het glas in trappenhuizen en atria te reinigen.

De Indoor Clean Pole bestaat uit een steel met een vernevelaar en een poetsvlak. De glazenwasser neemt in een heupgordel een fles met een halve liter waswater mee. In die gordel zit ook een pomp die het water op de ruit vernevelt en een accu die de pomp van energie voorziet. De inhoud van de fles gaat twee dagen mee; de pomp draait een week op één acculading.

Het systeem gebruikt osmosewater. Daarin zitten geen mineralen en metalen meer zodat het water geen strepen achterlaat. Osmosewater lost vuil zonder reinigingsmiddelen op. Op het poetsvlak is met klittenband een microvezeldoek bevestigd. Het doek neemt het vuil en het water op en kan zelf weer worden gereinigd door het op 90 graden Celsius te wassen.

Ergonomisch

De 1,60 meter lange steel is gemaakt uit koolstofvezels en heeft in doorsnede een ergonomische druppelvorm. Het gewicht bedraagt ruim een kilo, inclusief het poetsvlak en de roestvaststalen koppeling tussen de steel en het poetsvlak. De heupgordel weegt inclusief alle benodigdheden zo�n anderhalve kilo.

De nikkel/cadmium-accu en de pomp zijn producten die specifiek bij de Indoor Clean Pole zijn gezocht. De pomp is specifiek ontworpen voor vernevelen. De druk wordt geleidelijk opgebouwd. De vernevelaar druppelt niet na zodat bijvoorbeeld de vloerbedekking niet nat wordt. De accu levert 12 volt en kan in voorkomende gevallen worden opgeladen via de aanstekerplug van de auto.

De Indoor Clean Pole is ontwikkeld om binnen ramen te wassen. In de praktijk levert dat vaak problemen op door een gebrek aan werkruimte. Als glazenwassers de ramen al kunnen schoonmaken moeten ze daarvoor soms niet ongevaarlijke toeren uithalen. De bepalingen van de Arbo-wet verhinderen vaak dat binnenglas vaak ongewassen blijft.

Baudoin ontwikkelde de Indoor Clean Pole in een klein half jaar. Glazenwassersbedrijf Fortron probeerde de vinding vanaf het begin uit in de praktijk. Mede door die samenwerking kreeg Baudoin weinig te maken met tegenvallers en kinderziektes. Het Waalwijkse bedrijf stelt de Indoor Clean Pole officieel voor op de vakbeurs ISSA/Interclean die van 9 tot en met 12 mei plaatsvindt in de Amsterdamse Rai. De prijs ligt tussen 600 en 700 euro.

Reageer op dit artikel