nieuws

Huizenprijzen Brussel gemiddeld helft hoger

bouwbreed

brussel – Vorig jaar zijn de prijzen voor huizen in België gemiddeld met 16 procent gestegen en die van appartementen met 13 procent. In Brussel vond een ware prijsexplosie plaats. Daar stegen de huizenprijzen gemiddeld met 53 procent en die van appartementen met 15 procent.

Volgens Philippe Janssens van het vastgoedstudiebureau Stadim zijn het vooral de banken die de vastgoedprijzen de hoogte injagen met nieuwe soorten hypotheekleningen, waaronder een lening met een looptijd van 40 jaar.

Janssens heeft vooral tegen deze laatste lening bezwaren: “De Belgen zijn doorgaans tegen de tijd dat ze met pensioen gaan volledig eigenaar van hun woning. Door de nieuwste financieringsmogelijkheden dreigen er Nederlandse toestanden te ontstaan in België zoals nog hogere woningprijzen en veel gepensioneerden met een hypothecaire schuldenlast.” Janssens wil daarom dat de maximale looptijd van een hypothecaire lening wordt teruggebracht tot 30 jaar.

Ook de stijgende vraag van Europese ambtenaren naar een woning in Brussel jaagt de de huizenprijzen de hoogte in. Sedert de uitbreiding van de EU met acht landen in Centraal- en Oost-Europa op 1 mei 2004 begonnen ook de huizenprijzen aan een stijle opgang.

De prijzen voor bouwgrond stegen in 2005 eveneens fors. Opmerkelijk was dat de stijging het hoogst was in Wallonië waar de bouwgrondprijzen gemiddeld met 34 procent stegen. In Vlaanderen bedroeg de stijging 20 procent. De gemiddelde landelijke stijging van de bouwgronden bedroeg 24 procent.

Sleutel op deur

Ver boven de gemiddelde stijging van 20 procent in Vlaanderen gingen de prijzen in Gent met gemiddeld 41 procent omhoog, in Roeselare met 45 procent, in Kortrijk met 56 procent en in Eeklo (bij Gent) met 62 procent. Die sterke prijsstijgingen voor bouwgronden zijn vooral het gevolg van het feit dat verkopers van appartementen en huizen met de formule �sleutel op de deur� de prijs voor bouwgrond kunstmatig opdrijven omdat voor de aankoop van de bouwgrond maar 10 procent registratierechten moeten worden betaald, terwijl op het nieuwbouwgedeelte 21 procent btw verschuldigd is.

Janssens: “Hoe hoger het gewicht van de bouwgrond in de totaalprijs voor een sleutel-op-de-deur woning, hoe lager de fiscale lasten voor de koper.”

Reageer op dit artikel