nieuws

Het rekenwonder

bouwbreed

Als het Nederlands elftal heeft gewonnen, hebben wíj gewonnen. Heeft het verloren, dan hebben zíj verloren. Zo ongeveer is de Nederlandse volksaard in een notendop. Zo gaat dat ook in de politiek. Als de conjunctuur tegenzit, dan komt dat door het boze buitenland. Als het meezit, zijn het de briljante politici die dat eigenhandig voor […]

Als het Nederlands elftal heeft gewonnen, hebben wíj gewonnen. Heeft het verloren, dan hebben zíj verloren. Zo ongeveer is de Nederlandse volksaard in een notendop.

Zo gaat dat ook in de politiek. Als de conjunctuur tegenzit, dan komt dat door het boze buitenland. Als het meezit, zijn het de briljante politici die dat eigenhandig voor elkaar hebben gekregen.

Dat zei althans onze eigen Jan Peter Balkenende. Voor een historicus die ook nog jurist is, heeft hij kennelijk een slecht geheugen. Of er is sprake van het rekenwonder van Balkenende. Want wie herinnert zich niet dat het juist onze nationale portemonneedrager Gerrit Zalm is geweest die een volslagen procyclisch beleid heeft gevoerd. In een tijd van hoogconjunctuur pompte hij via de belastinghervormingen extra geld in de toch al overspannen economie, terwijl in een tijd van laagconjunctuur de lasten alleen maar werden verhoogd met koopkrachtdaling en lagere consumentenbestedingen als gevolg.

Dat het ondanks de politiek nu goed lijkt te gaan met de economie, is derhalve vooral te danken aan de flexibiliteit van diezelfde economie met dank aan de nationale besparingen die een stootje kunnen opvangen.

Het lijsttrekkersgevecht binnen de VVD is trouwens ook aardig. Morris Tabaksblat heeft die optie voor corporate governance duidelijk over het hoofd gezien. Het zou wat zijn voor Boskalis als over een aantal jaren Peter Berdowski het stokje moet overdragen. Tijdens road shows gaan kandidaten voor het bestuursvoorzitterschap in discussie, ten overstaan van de aandeelhouders die uiteindelijk tijdens de aandeelhoudersvergadering mogen kiezen wie zij willen. Hoeven in ieder geval de commissarissen niet meer weg te lopen.

De beleggers rekenen zich nu in elk geval ook rijk. In een jaar tijd is de AEX toch maar mooi 130 omhoog gegaan. Menig bouwaandeel deed het echter beter. Het vertrouwen in de bouw lijkt wat dit betreft volledig hersteld.

Deze week echter maakten ze wel even pas op de plaats na de weken durende omhooggang. Op zich logisch, omdat iedereen toch even wil kijken welke kant de koersen verder uitgaan. Gezien de potentie die een enkel aandeel heeft, zal het nog wel even doorstijgen worden.

Zeker nu het Ruimtelijk Planbureau tot de verrassende conclusie is gekomen dat infrastructuur goed is voor de economische groei, zal er nog het nodige gebouwd moeten worden. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om dat te voorspellen.

Reageer op dit artikel