nieuws

Heerlen boort warm water aan in oude mijngang

bouwbreed Premium

heerlen – Het mijnwaterproject in Heerlen voor het verwarmen van woningen en bedrijven heeft een nieuwe mijlpaal bereikt. Na zestig dagen boren is een mijngang met warm water bereikt op 700 meter diepte.

De boring vereiste grote precisie, omdat de onder Hoensbroek gelegen mijngang slechts 2,80 meter breed is en bovendien gestut wordt door stalen balken van 14 centimeter dik. Over twee weken hopen de boorlieden een even diepe mijngang onder Heerlerheide Centrum aan te boren. Het project kost 20 miljoen euro en geldt als Europees pilotproject.

Als de tweede boring ook succesvol is, onderzoeken technici hoeveel warm water in de gangen is, hoe warm het is en hoe verontreinigd het is. Daarna worden er boringen verricht naar hogergelegen gangen, op 250 en 450 meter diepte met relatief koud water. In de zomer kan dit koude water gebruikt worden om warmte te onttrekken aan de woningen en bedrijven en als een soort airco dienen.

Het raken van de mijngang onder de wijk Hoensbroek in Heerlen maakt een einde aan diverse onzekerheden. “Onbekend was namelijk wat de boor op de lange weg naar beneden allemaal tegen zou komen”, aldus een woordvoerster van de gemeente. “Het boorgat kon instorten, wat ook gebeurde, en het is bekend dat in de gemijnde peilers nog allerlei achtergelaten materialen, zoals stalen platen, zouden kunnen liggen”.

De boring maakt onderdeel uit van het Europese �Minewaterproject�. Heerlen loopt daarin voorop. De gemeente moet laten zien of het voor Europa haalbaar is hele wijken te warmen en te koelen met behulp van mijnwater.

Reageer op dit artikel