nieuws

Grote steden tegen verbod op kraken

bouwbreed Premium

den haag – De vier grote steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht (G4) zijn tegen een verbod op kraken als dat niet is gekoppeld aan een sanctie tegenover langdurige leegstand. In een brief aan minister Dekker (VROM) lieten zij dat maandag weten. Kraken bevordert volgens de G4 de leegstand in woningen, wat weer ten […]

den haag – De vier grote steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht (G4) zijn tegen een verbod op kraken als dat niet is gekoppeld aan een sanctie tegenover langdurige leegstand. In een brief aan minister Dekker (VROM) lieten zij dat maandag weten.

Kraken bevordert volgens de G4 de leegstand in woningen, wat weer ten koste zou gaan van de leefbaarheid van wijken. De G4 meent dat het verbieden van kraken de prikkel wegneemt bij eigenaren om te voorkomen dat hun vastgoed langere tijd leegstaat.

Door een algeheel kraakverbod in het leven te roepen, verliezen gemeenten volgens de G4 een stok achter de deur in de strijd tegen leegstand. Om kraken te voorkomen, moeten eigenaren namelijk binnen een jaar iets doen aan de leegstand van een pand. Wat betreft de bestuurders van G4 mogen dat best tijdelijke initiatieven zijn. “Het instrument van kraken moet je niet weghalen, maar juist beter inzetten”, aldus Marnix Norder, de wethouder van Den Haag die namens de G4 de brief verstuurde.

Norder noemt als voorbeeld Berlijn waar leegstaande panden voor de “meest wilde ideeën worden benut”. Minister Dekker moet voor 1 juni voorstellen sturen naar de Tweede Kamer.

Reageer op dit artikel