nieuws

Gemeenten stadsregio Rotterdam moeten flink doorwerken

bouwbreed Premium

rotterdam – De gemeenten in de stadsregio Rotterdam blijven achter in de bouw van woningen. Volgens Koos Karssen, portefeuillehouder Wonen van de Stadsregio, is er in 2005 flink gebouwd, maar nog niet genoeg om het streefgetal in 2010 te halen. “De komende jaren moet het gaspedaal nog behoorlijk worden ingetrapt.”

De achterstand blijkt uit de jaarlijkse monitor woningafspraken van de stadsregio. In de monitor wordt gerapporteerd over de woningbouwprestaties in 2005. In de periode 2005-2010 moeten er in de regio 38.000 nieuwe woningen gebouwd zijn, zo�n 7600 per jaar. In 2005 bleef dat aantal echter steken op 6100, 500 woningen te weinig. Die moeten in de komende vier jaar worden ingehaald.

Uit de cijfers blijkt dat met name het sociale segment van de woningbouw ernstig achterblijft. Volgens een woordvoerder van de Stadsregio is dat een van de onderwerpen die nu met de achttien afzonderlijke gemeenten besproken moeten worden. “Koos Karssen, tevens burgemeester van Maassluis, gaat de problemen bij de verschillende gemeenten inventariseren.”

De achttien gemeenten in de stadsregio hebben door convenanten met de stadsregio verbonden aan een minimumhoeveelheid extra woningen die voor 2010 gebouwd moeten worden.

Volgens de woordvoerder is er nog weinig te zeggen over structurele achterstanden. “De afspraken zijn pas in 2005 gemaakt. Het kan, net als bij de Vinex-cijfers tien jaar geleden, even duren voor de machine op gang komt. Het jaar 2007 is wellicht een beter ijkpunt.”

Reageer op dit artikel