nieuws

Frankrijk stelt grenzen open voor nieuwe EU-werkers

bouwbreed Premium

parijs – De Franse regering heeft de bouw, de metaal, de procesindustrie en vier andere sectoren aangewezen waar werkers uit de nieuwe EU-landen vanaf begin deze maand vrij aan de slag mogen. De minister van werkgelegenheid beperkt de toegang echter voorlopig tot in totaal 61 vrijgegeven beroepen, waaronder timmerlieden, betonwerkers, opzichters, landmeters, metselaars en werkers in de houtindustrie.

Hoewel de werkloosheid in Frankrijk nog altijd op 9,5 procent staat, was volgens de regering vorig jaar een derde van de 700.000 vacatures in de genoemde vakken moeilijk te vervullen. In de loop van 2005 werd het bovendien steeds moeilijker geschikte kandidaten te vinden. Dat blijkt ook uit de forse toename van het aantal beschikbare banen bij het arbeidsbureau ANPE. Vooral het aanbod aan vastere banen – meer dan zes maanden – neemt de laatste tijd fors toe. In de bouw gaat het daarbij vooral om automatiseringsdeskundigen, kaderpersoneel en technische medewerkers, vakken waarvoor aannemers nu in de in 2004 toegetreden landen mogen gaan werven. Daarnaast komen mensen uit deze nieuwe-EU landen onder meer in aanmerking voor machine-operator, koperslager, glazenwasser en straatreiniger.

De minister wil de arbeidsmarkt echter niet geheel vrijgeven en heeft daarom de lijst van specifieke beroepen opgesteld. Die lijst geldt voorlopig voor drie jaar. Bedrijven dienen een werknemer uit een nieuw EU-land gedurende die tijd ook aan te melden bij de regionale directie voor de arbeidsmarkt. Het ministerie wijst er verder op dat vorig jaar 10.000 mensen uit deze landen een baan in Frankrijk hebben gevonden via de lange procedure die voor alle niet-EU-ingezetenen geldt.

Reageer op dit artikel