nieuws

Evenementenvloot tegen verpaupering Dokhaven

bouwbreed Premium

rotterdam – De Dokhaven in Rotterdam moet de thuishaven worden van een stadsvloot, waarop allerlei evenementen zoals concerten, zwemwedstrijden of tennistoernooien kunnen plaatshebben.

Met dat ontwerp wonnen Ilse Castermans, Patrick Meijers, Steven Spanjersberg en Willemijn van de Broek gisteren de prijsvraag Unorthodocks. De opdracht van Stadshavens Rotterdam was om een flexibele of tijdelijke invulling te ontwerpen voor de Dokhaven.

Het winnende ontwerp bestaat uit een stadsvloot van gerestaureerde schepen van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM). De zo ontstane stadsvloot kan worden gebruikt als een mobiele evenementenlocatie.

Een groot schip fungeert als stadsdok en krijgt voorzieningen voor onder meer concerten, tennistoernooien en een bioscoop. De kleinere boten zullen dienst doen als �backstageboot�, restaurant de Soepsloep of bijvoorbeeld als extra sanitaire voorzieningen. De kade vormt de tribune waar de schepen met hun verschillende functies kunnen worden aan- en afgekoppeld.

De Dokhaven is het hart van de vroegere scheeps- en reparatiewerf van de RDM. Grootschalige herstructurering van De Dokhaven is pas mogelijk als de contractstermijn in 2020 afloopt. Om verpaupering in de tussenliggende tijd tegen te gaan, kregen jonge ontwerpers van Stadshaven Rotterdam de opdracht een tijdelijke invulling te ontwerpen. Ze moesten daarbij gebruikmaken van de aanwezige elementen zoals scheepsbouwhallen, vervallen steigers, hellingen en vooral ook het water.

Een deskundige jury bestaande uit Francine Houben, Henk de Bruijn, Joep van Lieshout, Zef Hemel, Olivier Thill en Peter de Langen koos het plan �Stadshaven-Stadskade-Stadsvloot� als winnaar.

Alle 97 inzendingen zijn nog tot 10 juni 2006 te zien in de voormalige Timmerloods op het RDM-terrein. Daarnaast zijn ze verwerkt in het boek �Unorthodocks: Ideeëngids voor de Rotterdamse Dokhaven�.

De Dokhaven krijgt een flexibele invulling als thuishaven voor de nieuwe stadsvloot. Een gerestaureerd RDM-schip doet dienst als evenementenboot voor onder meer tenniswedstrijden en kleinere bootjes worden ingezet als extra tribune, sanitaire voorzieningen of restaurant

Reageer op dit artikel