nieuws

Euroconstruct neemt in juni bouw de maat

bouwbreed

amsterdam – Het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid is in juni gastheer van het halfjaarlijks congres van Euroconstruct. Nergens beter dan in Amsterdam zijn tot in detail de jongste cijfers van de bouw in Europa te achterhalen.

“Het EIB is een van de oprichters van Euroconstruct. In 1974 vond het eerste congres in München plaats. Op 8 en 9 juni vindt de halfjaarlijkse bijeenkomst voor de vierde keer in Nederland plaats. Directe aanleiding: het 50-jarige bestaan van ons EIB”.

Adjunct-directeur Oebele Vries van het EIB is vanaf 1986 van de partij bij Euroconstruct. Kent de organisatie van binnen en buiten. En neemt het woord uniek in de mond. “Heel bijzonder wat Euroconstruct bereikt. Je praat over een samenwerkingsvorm van negentien gerenommeerde Europese onderzoeksinstituten. Alle met een specialisatie in de bouw. De organisatie beschikt niet over een eigen secretariaat. Wie het eerstvolgende congres organiseert, vult Euroconstruct in. Nou je het zegt, de aanpak lijkt wel wat op de Europese Unie. Ook daar wisselt het voorzitterschap ieder half jaar”.

Het EIB neemt in juni het stokje over van het Spaanse instituut Itec, daarvoor leidde het Britse Experian de dans. Sinds de val van de Muur wordt ook stelselmatig landen in Oost-Europa de maat genomen. Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Polen zijn inmiddels instituten.

Euroconstruct blikt om de zes maanden twee jaar vooruit. De nieuwe cijfers worden op 9 juni bekendgemaakt. Hoe ontwikkelt zich de burgerlijke en utiliteitsbouw in de diverse landen? Wat doet de grond-, wegen- en waterbouw? Woningen, kantoren en winkels schieten voorbij. “Het verzamelen van zulke gegevens is voor bedrijven als BAM of Corus niet te doen. Alleen Euroconstruct brengt actueel de cijfers bijeen”, aldus De Vries.

“Best een stressvolle toestand momenteel. Op 28 april zouden alle tabellen binnen moeten zijn. De deadline voor de teksten is verstreken. De helft van de artikelen was nog niet binnen. Daar moet je dus achteraan”. Op naar het congres, met zijn dikke rapport over de Europese bouwconjunctuur.

Op het treffen in Krasnapolsky maakt de nieuwe EIB-directeur Taco van Hoek, voorheen onderdirecteur van het Centraal Plan Bureau, zijn debuut met een rede over macro-economische vooruitzichten in Europa. De Vries kijkt ook uit naar de woorden van de Zweed Lars Wild-Nordlund. Hoe hebben de Scandinaviërs met het model BoKlok een antwoord gevonden op de instortende markt?

Bouwer Skanska en inrichter Ikea sloegen de handen ineen om slim goedkope huizen te ontwikkelen voor de gewone mens. Het EIB zelf doet uitgebreid bevindingen uit de doeken van het onderzoek verricht voor PSIBouw en Regieraad naar procesintegratie en innovatie in het bouwproces.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels