nieuws

EU-regels worden wellicht aangepast voor roetfilters

bouwbreed

DEN HAAG/BRUSSEL – Het Europees Parlement overweegt regels aan te passen waardoor sommige landen toch milieumaatregelen zoals roetfilters sneller kunnen invoeren dan andere landen.

PvdA-politica Dorette Corbey gaat daarvoor een amendement indienen op voorstellen over luchtkwaliteit, meldde ze donderdag. Landen die ondanks allerlei EU-maatregelen toch een te vieze lucht hebben, mogen dan nog verdergaande acties ondernemen.

Nederland kreeg woensdag geen toestemming van de Europese Commissie om roetfilters al in januari te verplichten op nieuwe auto�s. Vervroegde invoering zou ongelijkheid opleveren met de rest van de EU die het in medio 2008 verplicht.

VVD-Europarlementslid Jeanine Hennis-Plasschaert vindt de afwijzing terecht. De roetfilters hebben amper nut, vindt ze. Ze kunnen slechts 3,5 procent van de gemiddelde roet in de lucht beïnvloeden. Bovendien zijn minstens 240 automodellen in januari nog niet beschikbaar met roetfilter. Dat zou de handel ernstig verstoren, vindt de VVD�er.

Hennis vraagt staatssecretaris Pieter van Geel (milieu) wel om zijn 24 collega�s van andere EU-landen te vragen om het roetfilter in de hele EU vervroegd in te voeren. “Alleen dan is het in lijn met de beginselen van de interne markt en zal het ook daadwerkelijk milieu-effectief zijn.”

CDA-politica Ria Oomen vindt dat Nederland in beroep moet gaan tegen de afwijzing. Eerdere invoering is heel goed voor volksgezondheid en het milieu, vindt ze. (anp)

Reageer op dit artikel