nieuws

Emoties terug in rechtszaak over ongeval Amercentrale

bouwbreed Premium

breda – Op de slotdag van de rechtszaak over het steigerongeval in de Amercentrale keerden de emoties terug in de rechtszaal. Verdachten die eerder nogal laconiek hadden gereageerd, gaven nu wel blijk van de enorme impact die het steigerongeval had op hun bedrijf.

Veel nieuwe argumenten kwamen niet meer langs op de laatste dag dat advocaten de rechtbank konden overtuigen van de onschuld van steigerbouwers Albuko en Hertel en ketelrevisiebedrijf CMI. Of het moest de klemmende vraag zijn van de advocaat van Albuko waarom TNO de rol van de trogwand nooit heeft gefalsificeerd. De organisatie had volgens hem veel te gemakzuchtig gesteld dat de zetting van de wand waarop de steiger afsteunde, geen rol van betekenis had gespeeld. Terwijl het volgens raadsman mr. G.J. Elsen heel eenvoudig was om in de computer op de trogwand een goed geschoorde steiger neer te zetten, en te kijken wat er dan was gebeurd. Dan had de onderzoeksorganisatie echt kunnen worden overtuigd. Met de ontbrekende schoren heeft TNO volgens Albuko weliswaar een zwakke plek blootgelegd, maar zeker niet de oorzaak van het bezwijken van de steiger. Volgens Elsen was dat te wijten aan de uitbollende trogwand, waarvoor Essent verantwoordelijk is. Dat de energieproducent niet nu maar later terecht staat, schaadt hem in zijn mogelijkheden van verdediging.

Een dag eerder had de officier nogmaals laten weten Essent te willen vervolgen voor de nalatigheid in zijn rol van coördinator van de werkzaamheden en veiligheid. Daar kan het bedrijf volgens het OM niet voor weglopen. Net zo min als hoofdaannemer CMI, waartegen een boete van 45.000 euro is geëist.

De ontwerper van de steiger, de Vlaming Marc S., verscheen wederom niet voor de rechtbank. Maar daaruit kon volgens zijn advocaat niet de conclusie worden getrokken dat het hem allemaal koud liet. Integendeel, de man trok zich het ongeval zo aan dat hij sindsdien aan een depressie lijdt, waarvoor binnenkort een behandeling start. De raadsman citeerde uit een recent opgesteld psychiatrisch rapport, dat hij de dag daarvoor had ingediend. Veel te laat volgens de officier van justitie, volgens wie het geen rol meer mocht spelen in de afweging van de rechtbank.

Ook Albuko-directeur Karman, die tijdens zijn verhoor opmerkelijk laconiek was over de gevolgen van het ongeval, liet op de laatste procesdag veel meer emoties spreken. Hij wees erop dat het Albuko-medewerkers waren die nog twee overlevenden uit de ingestorte steiger hadden bevrijd. Toen niemand de ketel meer in durfde vanwege het gevaar van verder instorting, waagden zij hun leven. Albuko heeft volgens Karman vanaf het begin zijn verantwoordelijkheid genomen en is meteen met verzekeraars om de tafel gaan zitten om te werken aan een oplossing.

Hertel-directeur Knoll sloot daarbij aan en benadrukte dat er niet uit winstbejag is beknibbeld op de veiligheid. Iedereen binnen Hertel die beslissingen nam over het project, was ook werkzaam in de ketel en zou met zo�n houding ook zijn eigen veiligheid op het spel hebben gezet. In de 110-jarige geschiedenis van Hertel heeft zich nooit een dergelijk ongeval voorgedaan. Veiligheid is een van de belangrijkste prioriteiten voor het bedrijf. “Sterker, de veiligheidscijfers bepalen of wij wel of niet door opdrachtgevers worden ingeschakeld. Veiligheid garandeert continuïteit.”

Reageer op dit artikel