nieuws

Emissierechten industrie blijven ongeveer gelijk

bouwbreed

den haag – De Nederlandse industrie mag in de periode 2008-2012 per jaar ongeveer evenveel broeikasgas uitstoten als nu. De emissierechten voor die periode zijn vergelijkbaar met de rechten in de periode 2005-2007.

Bedrijven kunnen de emissierechten verkopen als ze minder CO2 uitstoten. Bedrijven die denken met hun rechten niet toe te komen, kunnen die kopen op de beurs. Minister Brinkhorst (Economische Zaken) wijst erop dat in de nieuwe periode meer bedrijven dan nu emissierechten moeten hebben. Bovendien groeit de economie en dat zal gepaard gaan met een grotere vraag naar emissierechten.

Daarmee reageert hij direct op kritiek vanuit de milieubeweging die vindt dat de rechten te ruimhartig zijn. Dit zou volgens haar blijken uit de daling van de prijzen voor de emissierechten.

De elektriciteitsbedrijven moeten het doen met een vermindering van hun rechten met zo�n 15 procent, waarvan eenderde wordt doorgesluisd naar de industrie. Hierdoor wordt rechtgezet, dat ze in de huidige periode de waarde van de gratis emissierechten hebben doorberekend in de prijzen.

EnergieNed, de organisatie van de energiebedrijven, vreest dat hierdoor “oneerlijke concurrentie” ontstaat met het buitenland. Zo heeft Duitsland besloten nieuwe centrales geen korting op te leggen om zo noodzakelijke nieuwbouw te stimuleren. Volgens EnergieNed is het bovendien de vraag of Frankrijk ook met kortingen gaat werken.

De Europese Commissie moet het allocatieplan nog goedkeuren en Brinkhorst wil er voor die tijd met zijn Europese collega�s over praten. Brinkhorst toont zich bereid om nog eens �goed te bekijken� of de korting op de emissierechten van de energiebedrijven ook moet gelden voor nieuwe centrales.

Reageer op dit artikel