nieuws

Digitaal kwaliteitssysteem voor puinbrekersbranche Hulpmiddel met gebruikerslicentie

bouwbreed

eindhoven – Puinbrekers beschikken over een gebruiksvriendelijke computerapplicatie waarmee snel en efficiënt aan alle eisen kan worden voldaan. Dit digitale kwaliteitssysteem maakt het complexe Bouwstoffenbesluit voor deze bedrijven een stuk hanteerbaarder.

De nieuwste versie van de applicatie �Puinbreken met een grote Q�, is sinds deze maand volledig operationeel en telt inmiddels dertig actieve gebruikers. “De software is voortgekomen uit de overtuiging dat recycling wel degelijk kansen biedt ten opzichte van primaire grondstoffen. Het Bouwstoffenbesluit is supercomplex. Deze applicatie maakt het aanzienlijk beter hanteerbaar”, aldus Johan Put van de Branchevereniging Mobiele Recycling die opdracht gaf tot het digitale hulpmiddel.

De applicatie, die zowel vast als mobiel breken omvat, stelt puinbrekers in staat eenvoudig en snel aan de eisen van BRL 2506 te voldoen. Volgens Put heeft dit systeem veel weg van een digitaal boekhoudprogramma. “Inhoudelijk is het echter veel complexer omdat er veel technische grootheden en berekeningen op de analyse van data worden uitgevoerd. De beveiliging is vergelijkbaar met die van banksoftware.”

Met deze gebruiksvriendelijke en overzichtelijke software zijn bedrijven in één klap van alle papieren rompslomp af wat uiteindelijk tijd bespaart. “De �denkende� formulieren zijn gekoppeld, zodat gegevens maar één keer hoeven worden ingevoerd. Het programma neemt de KAM-coördinator werk uit handen; omgerekend een tijdsbesparing van circa 50 procent. Wijzigingen in de wetgeving, normen en beoordelingsrichtlijnen worden via een centrale server automatisch doorgevoerd en met een rode driehoek gemarkeerd; alle formulieren voor kennisgeving en melding zijn geel gekleurd. Alle gegevens kunnen worden geëxporteerd als pdf-file. Daar komt bij dat de gebruiker alle opgeslagen expertise van de branchevereniging kan raadplegen.

Een van de voordelen die dit systeem biedt is dat er een koppeling is gemaakt met het Grafisch Informatie Systeem (GIS), wat handig is om te voldoen aan het Besluit mobiel breken. Tevens is het uitgerust met krachtige rekenmodules om de analysefrequentie van de milieuhygiënische en civieltechnische parameters te berekenen volgens diverse formules. De uitkomsten zijn vervolgens in een grafiek weer te geven.

Put spreekt van “het neusje van de zalm. De rekenmodules bevatten circa vijftig parameters, vergelijkbaar met een uitgebreid bloedonderzoek. Handmatig vergt zo�n berekening gemiddeld 5 uur, met dit digitale systeem wordt dat gereduceerd tot enkele minuten.”

Nieuw is ook de zogeheten �digitale brug� met een laboratorium waardoor het handmatig invoeren van de laboratoriumgegevens tot het verleden behoort. Ook zijn op afstand audits uit te voeren. “De analyseresultaten van het Intron Laboratorium worden automatisch naar de server getransporteerd, zodat deze certificeerder virtueel audits kan uitvoeren. Dat spaart tijd en heeft het voordeel dat er niet te veel onderzocht wordt. De beveiliging is dusdanig dat met de laboratoriumgegevens niet kan worden gemanipuleerd. Het is een waterdicht systeem dat kwaliteit garandeert.”

Toepassingen

Voor de applicatie bestaat (internationaal) veel belangstelling. Put: “Met deze software lopen we wereldwijd voorop in onze branche. Momenteel werken we aan een Engelse vertaling.”

Ook andere sectoren in de bouw kunnen hun voordeel met deze software doen, meent hij. “De toepassingsmogelijkheden zijn nog lang niet uitgeput. We denken dan aan verbreding van het product door bijvoorbeeld nader in te spelen op duurzaamheidseisen zoals CO2. Ook zouden de softwarebestanden kunnen worden uitgebreid zodat op termijn analysetechniek op de locatie kan plaatsvinden die dan vervolgens digitaal on site zijn te koppelen. Maar het systeem leent zich ook voor een scenario-analyse waarmee mogelijke (milieu)besparingen in beeld kunnen worden gebracht.”

De applicatie �Puinbreken met een grote Q� werd in opdracht van de Branchevereniging Mobiele Recycling ontwikkeld door Enviro Challenge en Valco Soft. De software is verdeeld over drie servers die zijn aangesloten op een centrale server die zich op een niet nader genoemde, veilige, ondergrondse locatie bevindt. Bedrijven die met dit hulpmiddel aan de slag willen, kopen een gebruikerslicentie. Het basisbedrag per maand bedraagt 200 euro. Dat kan wat lager uitvallen omdat sommige delen als het ISO-gedeelte of digitale certificering facultatief zijn. Virtuele audit door Intron Certificatie geeft een extra korting. Met het nieuwe Bouwstoffenbesluit in 2007 wordt de 4.0 versie geïntroduceerd.

De applicatie draait ook op het besturingssysteem van de Macintosh.

Reageer op dit artikel