nieuws

Deense bouwdienstverlening relatief duur

bouwbreed

kopenhagen- Het prijsniveau van bouwdienstverlening in Denemarken ligt 17 procent boven het gemiddelde in de EU. Dat wordt vastgesteld in het nieuwe concurrentierapport van de Deense mededingingsautoriteit.

De bouw ligt daarmee nog net onder de financiële sector (banken en verzekeringen) die in Denemarken voor zijn dienstverlening 19 procent meer vraagt van de consument. Volgens de kartelbewakers zijn er voor de bouw volop mogelijkheden voor een verbetering van de situatie via onder meer het verwijderen van concurrentieremmende factoren als nationale standaarden en normen en selectieve verkoopsystemen. Ook een grotere prijstransparantie bevordert de competitie, evenals nieuwe productiemethoden, nieuwe types materialen en inschakeling van buitenlandse aannemers.

Over de hele linie ligt het prijsniveau in Denemarken 6 procent hoger dan gemiddeld in de EU. Voor 3,5 procent is dat de schuld van het hoge belasting- en loonniveau, de overige 2,5 procent komen voor rekening van een gebrek aan competitie. In vergelijking met 2002 is de concurrentie wel groter geworden. Binnen de OESO rukte Denemarken op van de zestiende naar de tiende plaats. Nederland staat momenteel op die ranglijst van 25 landen qua intensiteit van de concurrentie op de vierde plaats, na België, Australië en het Verenigd Koninkrijk.

Reageer op dit artikel