nieuws

De meimaand

bouwbreed

Was dat schrikken voor de beleggers deze week. De AEX zakte onder het niveau waar het begin dit jaar op begon. In twee weken tijd werd maar liefst 9 procent ingeleverd. Natuurlijk komen dan de Clavannen van de beurs uitleggen hoe dat komt. De inflatie in de VS krijgt de schuld, de olieprijzen of de […]

Was dat schrikken voor de beleggers deze week. De AEX zakte onder het niveau waar het begin dit jaar op begon. In twee weken tijd werd maar liefst 9 procent ingeleverd.

Natuurlijk komen dan de Clavannen van de beurs uitleggen hoe dat komt. De inflatie in de VS krijgt de schuld, de olieprijzen of de angst voor rentestijgingen in de VS. Ben Bernanke, de nieuwe baas van het stelsel van Amerikaanse Centrale Banken de Fed, heeft dat zo laten doorschemeren. Of zouden er beleggers naar IJsland hebben gekeken waar de centrale bank de rente met 75 basispunten heeft verhoogd naar 12,25 procent?

Een enkeling waarvan maar voetstoots wordt aangenomen dat die er echt voor heeft doorgeleerd, vertelt gewichtig dat het niets anders is dan de gebruikelijke koerscorrectie na enkele maanden van stijging.

Beleggers hoeven zich echter niet druk te maken. Het is de gebruikelijke mei-uittocht. Op het moment dat de vogels een ei gaan leggen trekken beleggers zich terug en dalen de koersen. Maar “remember to come back in September” hoort daar dan wel bij. Dan gaan de koersen weer omhoog. In de tussentijd is het slappe handel en zijn het kleine omzetten die grote schommelingen veroorzaken.

Dit keer ontkwam de bouw ook niet aan de dalingen. Gezien de scherpe opmars van menig aandeel het afgelopen jaar, kan hier de verklaring �koerscorrectie� wel eens de juiste zijn hoewel analisten even zoveel fondsen hoger inschatten.

Ook de toekomst ziet er voor de bouw meer dan rooskleurig uit. Ondanks het feit dat Rijkswaterstaat honderden miljoenen overhoudt, merken bouwbedrijven dit nauwelijks in hun orderportefeuille. Het betekent tegelijkertijd dat er binnenkort sprake zal zijn van een overspannen markt met oplopende prijzen. Goed dus voor beleggers.

Beurslievelingen BAM en Heijmans deden het relatief nog niet eens slecht. Weliswaar ging de ganse week de koers omlaag, maar vrijdag tekende zich weer wat herstel af.

De ingenieursbureaus deden het wat dat betreft zelfs iets slechter. Die daalden alleen maar al leek Fugro gedurende vrijdag wat terug te winnen.

Baggeraar Boskalis dat stevig op weg leek naar de 60 euro, moest in de loop van de week zelfs de 55 euro loslaten. Dat kan liggen aan de dalende dollarkoers waarvoor beleggers bang zijn. Die heeft de baggeraar echter al jaren afgedekt.

De lente mag dan al geruime tijd in het land zijn, het lijkt op de beurs meer herfst.

Reageer op dit artikel