nieuws

Cegelec zoekt groei vooral in Nederland

bouwbreed Premium

Joost Zwagamoerdijk – Het Franse installatieconcern Cegelec wil groter én bekender worden op de Nederlandse markt. De speurtocht naar versterking is dan ook ingezet, kondigt topman Claude Darmon aan. “We hebben geld genoeg, ook voor grote overnames.”

Met een omzet van 110 miljoen euro is Cegelec nog een relatief kleine speler in Nederland. In het buitenland is het concern dat zeker niet: de Fransen zijn wereldwijd actief in meer dan dertig landen, hebben 26.000 werknemers op de loonlijst en boekten vorig jaar een bedrijfsopbrengst van bijna 3 miljard euro.

De geschiedenis van de onderneming, die teruggaat tot 1913, wordt gekenmerkt door overnames en fusies. In 2001 maakte Cegelec zich uiteindelijk via een management buy-out los van Alstom, dat het bedrijf in 1998 in handen had gekregen. Sinds begin dit jaar weet Cegelec zich verzekerd van de financiële steun van LBO France. Met deze kapitaalkrachtige participatiemaatschappij wil de onderneming een nieuwe stap voorwaarts zetten, vertelt bestuursvoorzitter Claude Darmon op het Nederlandse hoofdkantoor van Cegelec in Moerdijk.

“Met LBO France kunnen we verder groeien”, zegt hij. “We hebben genoeg geld voor overnames, ook voor grote. De omvang is eigenlijk geen issue. Het gaat erom of nieuwe aanwinsten synergie en winst opleveren.”

Nederland staat boven aan het lijstje van Cegelec als het om uitbreiding gaat. Darmon ziet in ons land “genoeg prooien”, al moest het bedrijf Stork-onderdeel Worksphere aan zich voorbij laten gaan. Strukton ging er mee aan de haal, zo werd vorige week bekend.

“We hebben wel geboden op Worksphere, maar het was niet genoeg”, bekent de Fransman. Hij heeft begrepen dat Stork zijn installatiebedrijf liever aan een bouwonderneming verkocht. “Die waren kennelijk bereid meer te betalen. Voor ons was de vraagprijs in ieder geval te hoog.”

Hoe groot Cegelec in Nederland wil worden, kan Darmon niet precies aangeven. Eerste stap is een verdubbeling van de huidige omzet, die in de komende jaren moet worden behaald. De Franse topman benadrukt echter dat omvang niet alleen het doel is. De winstgevendheid moet ook opgekrikt worden: de huidige marge van 3 procent moet binnen vijf jaar naar 5 procent.

“Ook willen we onze lokale aanwezigheid verder vergroten”, vult directeur Cegelec Nederland, Patrick Jacobs, aan. “Daarnaast gaan we de competentie-centra versterken. In West-Nederland kunnen we bovendien nog wel wat uitbreiding gebruiken.”

Jacobs rekent er ook op dat groei gerealiseerd kan worden door Nederlandse bedrijven te volgen naar het buitenland. Zo werd onlangs nog een opdracht ontvangen van bierbrouwer Heineken in Spanje. “Grote bedrijven breiden uit in het buitenland en wij proberen met ze mee te gaan. Overigens gebruiken we daarbij altijd de lokale kennis en kunde.”

Cegelec is al sinds de jaren zestig actief in Nederland, maar kreeg echt vaste voet aan de grond door de acquisities van de installatieafdeling van Siemens Nederland begin 2003 en – later dat jaar – de overname van ABB Building Systems.

Darmon: “Door die laatste overname hebben we in Nederland een veel bredere scope gekregen. Behalve op de markten infra en industrie zijn we ook actief geworden in de sector gebouwen. Je kunt zeggen dat we niet langer een dwerg zijn in Nederland. Maar een hele grote zijn we ook nog niet. We zullen doorgaan met het opbouwen van expertise op het gebied van rail, gas, olie, pijplijnen, klimaattechniek etcetera.”

Het installatieconcern is in Nederland momenteel betrokken bij een aantal Europese topprojecten. Zo draagt de technisch dienstverlener zorg voor een deel van de spanningsvoorziening van Randstad Rail. Samen met BAM bouwt Cegelec bovendien aan een convertorstation, dat deeluitmaakt van de 580 kilometer lange hoogspanningskabel tussen Nederland en Noorwegen. En bij Delft werkt de onderneming mee aan waterzuiveringsinstallatie Harnaschpolder, een van de grootste in zijn soort in Europa.

Jacobs stelt ondertussen tevreden vast dat het opdrachtenboek gestaag volloopt. In de eerste maanden van dit jaar kwam er al voor 60 miljoen euro aan orders bij. De dip die de installatiesector hard trof, lijkt voorbij. “Er zit weer meer volume aan te komen.”

Reageer op dit artikel