nieuws

BouwMetaal weet raad met eigenaardigheden van zink BouwMetaal

bouwbreed

ruurlo – Een markant gebouw moet het kulturhus in Ruurlo worden, mede door de zinken gevelbekleding. Groothandelaar BouwMetaal uit Tubbergen levert het materiaal voor het dorpshuis in gebruiksklare banen aan die door leidekker/metaalwerker Jansen uit Eibergen worden gemonteerd.

Een zinken gevelbekleding vergt weinig onderhoud en veroorzaakt dus weinig kosten, legt adviseur Johan ten Thije van groothandel in bouwmetalen BouwMetaal uit. Mede om die reden kozen de opdrachtgevers van het Ruurlose diensten- en verenigingscentrum voor de zinkvariant Nova van NedZink. Die omschrijft Nova als �geprepatineerd titaanzink�. Het materiaal is voorbehandeld en wekt zo de indruk dat het al sinds jaar en dag op een gevel zit.

Zink is een natuurproduct en heeft daardoor eigenschappen die niet iedereen op prijs stelt, licht Ten Thije toe. Het buigt en schuift onder invloed van de zonnewarmte en biedt daardoor soms niet de strakke aanblik die de opdrachtgever voor ogen stond. De lichte vervormingen variëren met de temperatuur zodat een gevel er telkens anders uitziet. De adviseur van BouwMetaal raadt zijn klanten om die reden aan om bij bestaande projecten te zien of zink aan hun verwachtingen voldoet. BouwMetaal liet op de gevel van de eigen nieuwbouw ook een bekleding uit Nova monteren.

Het golvend uiterlijk is mede het gevolg van de dikte van het materiaal, legt Ten Thije uit. Die is doorgaans 0,8 millimeter. Een dikte van 1 millimeter is minder gevoelig voor temperatuursveranderingen en geeft daardoor een strakkere aanblik. Sommige opdrachtgevers kiezen prijstechnisch voor zelfs dunner materiaal dat dus nog meer onder invloed van temperatuurswisselingen werkt.

Ten Thije noemt gevels met metaal bekleden gespecialiseerd werk. BouwMetaal verlaat zich daarvoor op onder andere leidekker/metaalwerker Jansen uit Eibergen. In overleg met dit bedrijf neemt de Tubbergse leverancier de bestelde werken op zodat beide de kenmerken en eigenaardigheden van een project weten. De bekleding van het Ruurlose kulturhus blijkt geen eenvoudige klus: de gevel van het gebouw golft. Met als gevolg dat de bekleding de ene keer bol en de andere hol moet worden aangebracht. Bijzondere aandacht vergt ook de aansluiting van de banen; die moeten over de verschillende geveldelen heen één doorlopend geheel vormen.

De voorgefabriceerde banen zijn op een achterconstructie uit ruw houten regelwerk gemonteerd met roestvaststalen vaste en schuivende klangen. De klangen zijn weer bevestigd met roestvaststalen nagels. De beklede gevel is van onder tot boven open voor een goede ventilatie. De temperatuur kan in de zon achter de bekleding fors oplopen en zo het voegwerk beschadigen.

Vingerprintcoating

Netheid en reinheid bepalen mede het resultaat. De fabrikant draagt daar het zijne aan bij met een vingerprintcoating die voorkomt dat zweet van de handen het materiaal uitbijt. Het personeel op de bouwplaats moet er zorg voor dragen dat krassen en deuken worden voorkomen, door niet achteloos een ladder of steigerdelen tegen de beklede gevel te parkeren.

Om onterechte klachten voor te blijven neemt Ten Thije bewijsfoto�s van gereedgekomen delen. Met dat in gedachten adviseert het bedrijf geveldelen die �in de loop� liggen niet met metaal te bekleden. Beschadigde delen kunnen evenwel zonder al te ingrijpende maatregelen worden uitgenomen.

Het Kulturhus is een project van Wooncorporatie Prowonen uit Eibergen. Architectengroep Gelderland uit Zelhem maakte het ontwerp voor dit �dienstenverzamelgebouw�. Het werk begon eind mei vorig jaar. Na de oplevering halverwege dit jaar brengt het gebouw twaalf instellingen en verenigingen voor maatschappelijke dienstverlening, cultuur en zorg onder dak. De corporatie droeg er 4,7 miljoen euro aan bij; de gemeente Berkelland waaronder Ruurlo valt doet voor 1,3 miljoen euro mee. Gelderland betaalde 343.423 euro terwijl het project ook een Europese subsidie ontving. Het kulturhus vindt z�n oorsprong in Scandinavië waar het als Kulturhuse de leefbaarheid in kleinere plaatsen versterkt.

Ten Thije begon BouwMetaal in 2000 met Marcel Krikhaar. Het bedrijf vertegenwoordigt de materialen als zink, koper, aluminium, plastisol en roestvast staal van onder andere NedZink, Umicore, KME, Prelaq en Zincline. De groothandel levert ook voorgefabriceerde metalen bouwdelen aan bijvoorbeeld aannemers, dakdekkers en loodgieters. De onderneming bedient hoofdzakelijk het Oosten en het Noorden van het land en voert door het hele land projecten uit. Bouwmetaal brengt de materialen met eigen vervoer naar de bouwplaats.

Reageer op dit artikel