nieuws

Bouwbedrijven willen energiedam in Wales bouwen

bouwbreed

cardiff – De grote Britse bouwbedrijven Balfour Beatty, Sir Robert McAlpine en Taylor Woodrow willen samen met enkele energie-ondernemingen een stuwdam bouwen in de Severn in Wales. Het project kost ruim 21 miljard euro en kan voldoende elektriciteit opleveren om in zes procent van de nationale Britse vraag te voorzien.

De bouw zou 200.000 manjaren werk opleveren, waarbij tijdens de piekperiode 35.000 mensen tegelijk voor het project aan de slag zijn.

De Severn heeft een wijde uitloop waarin het getijdeverschil kan oplopen tot 14 meter, het op een na grootste verschil ter wereld. De daardoor veroorzaakte stroming is uitstekend geschikt voor de opwekking van elektriciteit. Het consortium wil daarom een 16 kilometer lange stuwdam aanleggen tussen Lavernock Point bij Cardiff en Brean Down in het Engelse Somerset. Berekend is dat een centrale 17.000 miljoen kilowatt per jaar kan genereren, wat ook nog eens 16 miljoen ton CO2-emissie per jaar zou schelen. De bouw van de dam zou zes jaar vergen.

Het debat over de Severn Estuary Barrage loopt al jaren. Milieu-organisaties zijn ondanks de energiebesparing tegen omdat de natuur en vooral de vogelstand bedreigd zal worden. Het project heeft nu echter de volle steun gekregen van de landsregering van Wales. Eerste minister Rhodri Morgan zal de plannen begin volgende week voorleggen aan de commissie die de toekomstige energiebehoefte van Groot-Brittannië in kaart brengt.

Morgan: “Dit zou een belangrijke oplossing betekenen voor de toenemende energiecrisis in ons land.” De regering in Londen wil in 2020 20 procent van de energie uit vernieuwbare bronnen zoals wind of getijden halen.

Reageer op dit artikel