nieuws

Bedrijventerrein Hoekse Waard noodzakelijk

bouwbreed

den haag – Een groot bedrijventerrein in de Hoekse Waard is onontbeerlijk voor het havengebied van Rotterdam. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Hiermee is aangetoond dat “de reservering van 120 hectare havengerelateerd bedrijventerrein in de Hoekse Waard nodig is om de ontwikkeling van de Mainport Rotterdam en de bijbehorende werkgelegenheid perspectief te bieden”, schrijft staatssecretaris van Gennip (economische zaken) aan de Tweede Kamer. Het onderzoek is uitgevoerd door Buck Consultants International (BCI), in samenspraak met de regio, provincie en betrokken organisaties.

Uit het onderzoek blijkt dat de regio�s Hoekse Waard en Drechtsteden samen met de Linker Maasoever nu en in de toekomst een belangrijke functie hebben voor het havenindustrieel complex van de Rotterdamse regio. Er is vooral behoefte aan ruimte voor de logistieke sector.

Conclusie is dat de ruimtevraag voor havengerelateerde activiteiten kan oplopen tot 360 hectare In de Nota ruimte is 180 hectare gereserveerd in de Noordrand van de Hoekse Waard. Daarvan is 60 hectare bestemd voor de regionale behoefte; 120 hectare is bestemd voor de opvang van havengerelateerde bedrijvigheid uit de Rotterdamse haven.

Belangrijkste conclusie voor Van Gennip is dat de onderbouwing van het ruimtetekort voor havengerelateerde activiteiten degelijk is. De vraag is nu niet meer of er een bovenregionaal bedrijventerrein in de Hoekse Waard moet komen maar hoe. De Tweede Kamer heeft daarover het laatste woord.

Extra aandacht is nodig voor de inpassing van het bedrijventerrein dat grenst aan het Nationaal Landschap Hoekse Waard.

Aanleg van het bedrijventerrein heeft bovendien grote gevolgen voor de woningbouw en infrastructuur van de Hoekse Waard. Zo wordt rekening gehouden met drieduizend extra huizen voor werknemers van het toekomstige bedrijventerrein.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels