nieuws

Arcadis maakt sprong naar 287 miljoen

bouwbreed Premium

arnhem – Arcadis haakt uitstekend in op de aantrekkende economie. Het ingenieursbureau haalde het eerste kwartaal 287 miljoen euro uit de markt en boekte op de operationele activiteiten een winst van 9,4 miljoen euro.

“De vooruitzichten voor heel 2006 zijn positief. We verwachten een voortgaande groei van omzet en resultaat”, aldus bestuursvoorzitter Harrie Noy.

De topman van Arcadis is blij dat na jaren van neergang in Nederland duidelijk de markt verbetert. “Van enige vertraging door de gemeenteraadsverkiezingen hebben we nog niets gemerkt. De groei bedraagt meer dan 10 procent. Infra en milieu zitten iets onder de 10 procent, de gebouwenmarkt dankzij DSM juist daarboven”.

Arcadis profiteert – eerder dan verwacht – meer dan vorstelijk van het in oktober overgenomen Amerikaanse bedrijf Blasland, Bouck & Lee. De specialist in milieu en bodemsanering brengt een omzet mee van 142 miljoen euro. Het bedrijf van ruim 900 medewerkers en 42 kantoren verspreid over de Verenigde Staten, wordt in de loop van dit jaar geheel geïntegreerd in Arcadis. De winst van de aankoop komt niet alleen van kennisoverdracht over en weer maar ook van de trouwe klanten die de Arnhemmers in de schoot vallen.

Noy: “Arcadis heeft momenteel 3200 medewerkers in Amerika. De omzet bedraagt 500 miljoen euro. Dat is 40 procent van Arcadis� totale omzet”.

De sprong naar 287 miljoen euro in het eerste kwartaal betekent voor Arcadis een stijging van 29 procent. Autonoom noteert het concern een groei van 29 procent. In Polen ondervinden de ingenieurs tegenwind door allerhande procedures die de voorspoedige start van projecten belemmeren. Van tegenslag wil Harrie Noy echter niet horen. “Het gaat juist hartstikke goed in Polen. De werkvoorraad neemt sterk toe doordat we veel nieuwe orders schrijven”. In het segment infrastructuur nam de autonome groei 5 procent toe. De grootste expansie trad op in Brazilië. In de Verenigde Staten vlakte de markt voor landontwikkeling wat af. Wegen en tunnels zijn echter nog steeds in trek. In Nederland constateert Arcadis het herstel van de gemeentelijke markt en een verbetering op het vlak van de spoorinfra.

De omzet in de milieuhoek kreeg een geweldige impuls door de overnames van BBL en Greystone. Ook zonder de aankopen presteert Arcadis voortreffelijk, gezien de 12 procent autonome groei. Het saneringsconcept Grip draagt nog steeds goede vruchten. Ook werken de ingenieurs vaak in onderaanneming. In Zuid-Amerika blijkt Arcadis geliefd als mijnbouwadviseur. In Europa kwam de milieugroei vooral uit Nederland en Engeland.

De omzet in het segment gebouwen steeg met een kwart. Een belangrijke bijdrage komt van de overgenomen Engelse projectmanagers van AYH.

Reageer op dit artikel