nieuws

Amerika bouwt in Bagdad grootste ambassade ooit

bouwbreed Premium

washington – Volgens een rapport van het Foreign Relations Committee van de Amerikaanse senaat liggen alle herbouwprojecten in Irak ver achter op de geplande schemas.

Het enige project dat wel op schema en binnen het budget ligt, is de bouw van een werkelijk gigantische Amerikaanse ambassade die in juni 2007 klaar moet zijn. Het gaat om een complex van 21 gebouwen in een ommuurde compound aan de Tigris in de zogenaamde Green Zone van Bagdad. De totale bouwkosten van de grootste Amerikaanse ambassade die ooit is gebouwd worden begroot op 592 miljoen dollar. Met een oppervlakte van 42 hectare is het complex groter dan Vaticaanstad en zes keer zo groot als het complex van de Verenigde Naties in New York.

Het complex bevat naast kantoren ook een school, appartementen voor het personeel, een huis voor de ambassadeur, een sporthal, een zwembad en een supermarkt. Omdat in Bagdad de nutsbedrijven nog steeds op halve kracht opereren wordt de ambassade geheel zelfvoorzienend met een eigen energiecentrale, een eigen waterbron en een eigen waterzuiveringsinstallatie. De hoofdaannemer voor het project is het bouwbedrijf First Kuwaiti Trading & Contracting uit Kuwayt.

Vijf Amerikaanse onderaanemers werken aan het geheime deel van de ambassade, de kantoren van de diplomaten en de veiligheidsdiensten.

Reageer op dit artikel