nieuws

Ambtenaren gedragen zich minder integer

bouwbreed

den haag – Bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat kwamen vorig jaar 42 meldingen van fraude binnen. Daarmee komen de verkeersambtenaren minder integer uit de bus dan hun collegas bij de andere ministeries. Bij het relatief kleine ministerie van VROM waren vijf meldingen, maar de overtredingen zijn ernstiger van aard.

Het aantal ambtenaren bij ministeries dat zich schuldig heeft gemaakt aan fraude of corruptie, is in 2005 meer dan verdubbeld vergeleken met een jaar eerder. Vorig jaar traden 136 ambtenaren de regels met voeten, een jaar eerder waren dat er nog 59.

Dat staat in het Sociaal Jaarverslag Rijk 2005 dat minister Remkes (binnenlandse zaken) half mei naar de Tweede Kamer stuurt. RTL Nieuws bracht de cijfers afgelopen week al naar buiten. Tegen 34 ambtenaren werd aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie, nog eens 34 werden op staande voet ontslagen.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat, met ruim 12.000 ambtenaren een van de grootste ministeries, spant de kroon met 42 ambtenaren die de ambtelijke regels aan hun laars lapten. Daarbij moet worden aangetekend dat er geen zware gevallen bij zijn zoals fraude of corruptie en niemand zijn baan kwijtraakte. Het merendeel van de meldingen betreft ontvreemding van spullen zoals kantoorartikelen, laptops of oneigenlijk gebruik van dienstauto�s, licht de woordvoerder toe. Van de 31 meldingen van diefstal bij Verkeer en Waterstaat zijn er 19 bewezen. Daarnaast zijn 22 meldingen van oneigenlijk gebruik van mail en internet, waarvan 13 gegrond. Daarbij gaat het om bezoek van sekssites, maar ook om het boeken van vakanties in tijd van de baas.

Bij de Belastingdienst, onderdeel van Financiën, gingen veertig medewerkers over de schreef; vijf van hen lieten zich omkopen. Het ministerie van VROM had te maken met vier frauderende ambtenaren en één geval van corruptie. Daarop zijn twee ambtenaren ontslagen, één geschorst en twee disciplinair gestraft.

Binnenlandse Zaken schrijft de verdubbeling toe aan de grotere aandacht voor integriteit onder ambtenaren en de betere registratie. Daardoor melden de ministeries nu gevallen die eerder onder de pet bleven. Verder laat het ministerie weten dat de cijfers nog niets zeggen over de ernst van de overtredingen. Pas vanaf volgend jaar hanteren de departementen dezelfde definities voor het registreren van fraude.

Reageer op dit artikel