nieuws

Weer boete voor Frans bouwkartel

bouwbreed

parijs – De Franse kartelwaakhond heeft een totale boete van 5 miljoen euro opgelegd aan negen fabrikanten van houten deuren wegens prijsafspraken. Voor de eerste keer is de boete kwijtgescholden voor een bedrijf dat als eerste klokkenluider is opgetreden. De hoogste boete, 1,6 miljoen euro, is voor JH Industries. De andere beboete bedrijven zijn Malerba, […]

parijs – De Franse kartelwaakhond heeft een totale boete van 5 miljoen euro opgelegd aan negen fabrikanten van houten deuren wegens prijsafspraken. Voor de eerste keer is de boete kwijtgescholden voor een bedrijf dat als eerste klokkenluider is opgetreden.

De hoogste boete, 1,6 miljoen euro, is voor JH Industries. De andere beboete bedrijven zijn Malerba, Fonmarty, Righini, Ekem, Blocfer, Magri, Berkvens-Svedez en Polynorm. Voor de boete van 1,25 miljoen euro voor France Porte is echter clementie verleend, aldus de Conseil de la concurrence. Dit bedrijf kreeg �totale immuniteit� omdat het de werking van twee kartels voor verschillende soorten deuren alsmede de daarbij betrokken bedrijven heeft onthuld.

De deurenfabrikanten hadden gezamenlijk voor heel Frankrijk een minimumprijs voor hun producten afgesproken. Het ene kartel, bekend als C5, was actief vanaf eind 2001. De hierbij betrokken bedrijven hielden hun bijeenkomsten na de officiële vergadering van de branche-organisatie SNFMI in Bordeaux. Het tweede kartel begon een jaar eerder en kwam één keer per jaar bijeen in Parijs. De kartelwaakhond in Parijs veroordeelde vorige maand 34 grotere en kleinere aannemers tot een boete van 48,5 miljoen euro wegens ongeooorloofde afspraken over grote werken in de regio Parijs.

Reageer op dit artikel