nieuws

Vlaamse regering op zoek naar financiers voor scholen

bouwbreed Premium

brussel – De Vlaamse regering is op zoek naar financiële instellingen die willen participeren in een vennootschap die voor een bedrag van 1,1 miljard euro wil investeren in de bouw en/of renovatie van 800 scholen in Vlaanderen.

Volgens een woordvoerder van de Vlaamse minister van onderwijs Vandenbroucke verkeren honderden scholen in Vlaanderen in een lamentabele staat en is er zoveel geld nodig dat de overheid alleen maar beroep kan doen op alternatieve financiering. De Vlaamse scholen zijn tientallen jaren verwaarloosd omdat de opeenvolgende Vlaamse regeringen geen geld hadden om ze op te knappen of daartoe niet bereid waren en andere prioriteiten stelden. Onderwijsminister Vandenbroucke wacht nu op de reacties en zal binnen enkele maanden één private vennootschap selecteren die binnen een afgesproken termijn en tegen een bepaalde prijs de 800 schoolgebouwen mag optrekken en/of renoveren. In ruil krijgt de vennootschap dertig jaar lang een vergoeding van de overheid zodat de privé-partners, die met haar in zee gaan, hun investeringen zien renderen.

Financiële instellingen zoals banken en verzekeringsmaatschappijen kunnen de Vlaamse overheid de komende maanden laten weten of ze interesse hebben in de oprichting van een privé-vennootschap die instaat voor de bouw en renovatie van de 800 schoolgebouwen. Ze krijgen dan alle noodzakelijke gegevens op basis waarvan ze aan de Vlaamse regering moeten laten weten tegen welke prijs en binnen welke tijd ze de geselecteerde projecten denken te kunnen uitvoeren. Voor investeerders moeten ze zelf zorgen.

Reageer op dit artikel