nieuws

Vernietigend oordeel over Belgische gebouwendienst

bouwbreed

brussel – De gebouwendienst (Regie der Gebouwen) in België, waarvan verschillende ambtenaren wegens fraude en corruptie in de cel zitten, is een oubollige organisatie zonder enige missie en visie en met een totaal achterhaalde hiërarchie, zo luidt de vernietigende conclusie van een extern onderzoek naar het doen en laten van deze overheidsdienst.

De gebouwendienst, die de 1200 gebouwen beheert die de overheid bezit en nog eens 550 gehuurde gebouwen, heeft voorts te kampen met omslachtige budgettaire procedures, een slechte reputatie bij haar klanten en de vastgoedsector, een massale “brain draine” en een chaotische interne communicatie, zo wordt verder geconcludeerd door de onderzoekers van het onafhankelijke bureau Deloitte, die een drastisch sanering en reorganisatie van de gebouwendienst voorstellen.

Volgens de onderzoekers konden sommige ambtenaren van de gebouwendienst vele jaren lang totaal ongestoord via een systeem van over-facturatie smeergelden ontvangen. Volgens het onderzoeksbureau wordt de gebouwendienst gekenmerkt door een aantal baronieën met een ongecontroleerde autonomie, een interne controledienst die totaal niet onafhankelijk is en een gebrek aan financiële controles op haar vele bouwwerven. “Gezien deze vernietigende bevindingen is het op zijn minst verwonderlijk dat slechts één baronie van ambtenaren zich heeft laten omkopen en tegen de lamp is gelopen en dat alle andere ambtenaren wel aan de verleiding om smeergeld op te strijken weerstand zouden hebben geboden”, meent een van de onderzoekers. Het onderzoeksbureau beveelt dan ook een “grote schoonmaak” en reorganisatie bij de gebouwendienst aan met een totaal nieuw management.

Inmiddels heeft de justitie in Brussel in het onderzoek naar de fraude en corruptie bij de gebouwendienst vijf ambtenaren en zes aannemers opgepakt. Sommige van hen zijn voorwaardelijk vrijgelaten in afwachting van een proces. Directeur Evenepoel van de gebouwendienst ontkent alle beschuldigingen en zit nog altijd in de cel.

Reageer op dit artikel