nieuws

Van oude strenge school naar gezellig gebouw

bouwbreed Premium

amsterdam – Een klassiek schoolgebouw kan wel degelijk worden omgebouwd tot een bijzondere ontmoetingsplaats. Dat blijkt uit de metamorfose die de 14de Montessorischool in de Amsterdamse Jordaan onderging. Bruns Bouw uit Abcoude zorgde voor de uitvoering.

Van onze correspondent

Ruimten die tachtig jaar nauwelijks werden gebruikt, krijgen dankzij Architectuurstudio Herman Hertzberger een nieuwe functie. De vroegere katholieke St Mariaschool in het hart van de oude Jordaan dateert van de jaren twintig van de vorige eeuw. Architect A.J. Joling, ook bekend van pakhuis Afrika op de Oostelijke Handelskade, ontwierp een school zoals toen gebruikelijk was: een streng gebouw met in het midden van de gevel een hoge stoep met grote deur. Aan weerszijden van de centrale gang bevinden zich de kleine, naar huidige maatstaven te kleine lokalen.

“We troffen een donker, somber gebouw aan. Een deel werd helemaal niet gebruikt. De zolder was een niet te gebruiken ruimte; verzamelplaats van grote gemetselde schoorstenen. Alleen toegankelijk via een luik en een losse ladder”, zo verklaart Roos Eichhorn van Architectuurstudio Herman Hertzberger.

Om overal daglicht in het gebouw te krijgen plaatste Hertzberger daklichten op zolder, werden plafonds opengebroken en muren voorzien van gaten en grote glazen vouwdeuren. Dichte deuren zijn op kinderhoogte voorzien van patrijspoorten. De ruim 4 meter hoge lokalen zijn op een aantal plaatsen voorzien van extra tussenverdiepingen. Ook is een aanvullend trappenhuis aangebouwd. “Het trappenhuis biedt ook diverse werkplekken waar kinderen geconcentreerd kunnen werken,” schetst Eichhorn.

Daarbij komt nog de zolder. Die kan nu worden gebruikt als multifunctionele ruimte. Bijzonder is ook het lokaal op de begane grond. Het biedt plaats aan een enorme trap. Die kan tegelijk dienen als tribune van een mini-amfitheater.

Constructie

De omslag van een streng en donker gebouw naar een gezellige school komt volgens haar goed tot uiting in een lokaal achterin het gebouw. “Het was een moeilijke ruimte. Hoog. Erg donker. Met slechts twee ramen op het noorden. Nu is het door het openbreken van een muur en het toelaten van daglicht vanaf de zolder een licht en aangenaam lokaal.”

Voor die metamorfose moest aan de binnenkant van het gebouw een nieuwe dragende constructie worden geplaatst. “Van het grootste deel van het werk zie je nu niets meer”, verklaart Jasper Versteeg, werkvoorbereider van Bruns Bouw uit Abcoude. “We zijn alleen al tien weken bezig geweest met stempelwerk en het plaatsen van een nieuwe staalconstructie.”

Bruns Bouw is een klein algemeen bouw en aannemingsbedrijf. Het is actief op het terrein van nieuwbouw, verbouw, onderhoud en renovatie. De vader van de huidige directeur F. Bruns begon het bedrijf een kleine veertig jaar geleden. Ze zijn graag betrokken bij unieke projecten.

Versteeg is trots op het behaalde resultaat. Niet op zijn minst omdat tijdens de bouw nog tal van logistieke kwesties en praktische problemen moesten worden opgelost. “Een oud gebouw plaatst je altijd voor verrassingen. Tijdens het werk hebben we veel geïmproviseerd. We hebben ons steeds opnieuw aangepast aan de mogelijkheden die de oude balkenconstructie ons had te bieden.”

Reageer op dit artikel